Serverul principal al Autorității de Supraveghere Financiară a cedat, la finele lunii octombrie, generând pierderea unor informații importante privind documentele care au intrat sau au ieșit în și din Autoritatea de Supraveghere Financiară. Concret, s-a pierdut tabelul cu numerele de înregistrare ale mai multor cereri sau petiții intrate în ASF și a răspunsurilor sau documentelor oficiale ieșite din instituție.
În acest moment, o comisie de anchetă formată din specialiști din instituție lucrează la reconstituirea tabelului cu numerele de ordine. Surse oficiale au precizat pentru Profit.ro că nu au fost pierdute documente în sine, ci doar numerele de ordine ale acestora. Oricum, adaugă sursele, arhiva ASF există atât în format electronic, cât și în format fizic.
Comisia de anchetă lucrează acum la inventarierea numerelor de registratură care s-au pierdut, dar și la identificarea sursei problemelor. Până pe 14 noiembrie, comisia trebuie să finalizeze ancheta și să reconstituie datele pierdute.
“Acum se face inventarul numerelor de registratură care s-au pierdut. Se reintroduc numerele după documentele pe hârtie. În plus,se derulează o analiză asupra procedurilor IT. Trebuie să vedem dacă au fost respectate procedurile, de ce au cedat sistemele de backup, dar și când au fost testate ultima dată aceste sisteme de rezervă”, spun sursele Profit.ro.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Harta tarifelor RCA. În Ardeal, Banat și parte din Oltenia, tariful crește și cu 50% în loc să scadă. Unde va fi cea mai ieftină poliță obligatorieIpoteza principală pe care merge comisia de anchetă este aceea a unei erori umane, dar nu este exclusă nici posibilitatea unei intervenții deliberate.
Cel mai mare semn de întrebare pentru specialiștii ASF este cum s-a putut întâmpla ca toate cele trei sisteme de backup disponibile să cedeze simultan cu serverul principal. Astfel de situații apar extrem de rar atunci când sunt respectate procedurile și când nu este vorba despre o acțiune deliberată.
“La prima vedere este neprofesionalism pe fondul lipsei măsurilor de management pentru asigurarea continuității activității. Dar poate fi și altceva. Totuși, aveu trei sisteme de backup care nu au funcționat”, au explicat sursele Profit.ro.
UPDATE ora 18.04 Președintele Autorității, Mișu Negrițoiu, în cazul căruia unii parlamentari insistă în aceste zile pentru demitere, a transmis către Profit.ro că problema a fost generată de înlocuirea platformei IT și transferul datelor de pe sistemele "varză" ale fostelor Autorități, nefiind o situație "prăpăstioasă".
"Cam exagerat ce se scrie și prăpăstios. Nu prea înțeleg pasiunea pentru ...dezastre, atât la cei care scriu, cât și la cei care furnizează materiale. Explicația e simplă: am înlocuit platforma IT - prima cu tehnologie de vârf în 20 ani - și transferăm datele de pe sistemele "varză" ale fostelor Autorități, proces însoțit, inevitabil, de incidente (pentru cine știe, este «business as usual»!). În plus, ne-am ambiționat să procesăm automat toate petițiile. Alte potențiale incidente. Dar nu vă alarmați, procesele sunt sub control. Cei care propagă «apocalipsa» la ASF vor fi dezamăgiți!", a transmis președintele ASF către Profit.ro.
Pe de altă parte, un alt sistem IT administrat de ASF, baza de date CEDAM, are frecvent probleme. Ultima data, sistemul indispensabil pentru emiterea de asigurări RCA, a cedat timp de 40 de ore provocând iritare în rândul brokerilor și companiilor de asigurare. Și despre această situație Profit.ro a scris în exclusivitate.