Circa 45% dintre firmele din HORECA au deja mari probleme, iar dacă pandemia de Covid-19 va continua și statul nu se va implica să le sprijine, doar 3% dintre societățile din acest domeniu vor rezista până în luna martie, spune într-o discuție cu Profit.ro omul de afaceri Dragoș Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines.
El spune că restricțiile, printre care și interioarele restaurantelor închise, sunt decizii ale medicilor, iar acest lucru este greșit, pentru că nu doar oamenii ar trebui protejați, ci și economia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit omului de afaceri, turismul din România este în "suferință maximă", într-o stare mai gravă decât este acest domeniu la nivel mondial, pentru că firmele autohtone nu au resurse. Dintre toate business-urile din turism, agențiile sunt cel mai grav afectate, pentru că au avut rulaj până în martie, apoi au închis brusc business-ul, iar în toată această perioadă au muncit dublu, ca să anuleze ceea ce făcuseră înainte, și în tot acest timp vânzările au fost aproape zero.
"Eu cred că și agențiile de turism sunt eroi, nu doar medicii. În ceea ce-i privește pe medici, asta e meseria lor, își fac datoria. În schimb, unul care își autodistruge propria muncă din ultimele patru luni, care nu poate să intre în șomaj, nu are ajutor de la stat și beneficiază și de înjurături non-stop din partea clienților, e demn de o diplomă și de milă" spune Dragoș Anastasiu.
Potrivit șefului Eurolines, Guvernul nu își asumă niște pași antipandemie, iar unul dintre acestea ar fi deschiderea interioarelor restaurantelor pe litoralul românesc și în Deltă, măsură care ar face ca oamenii care vin șă mănânce să se răspândească pe o suprafață ceva mai mare decât acum, când sunt deschide doar terasele. "Statul să vină cu niște reguli, dar să lase oamenii să intre în restaurante, pentru că vin ploile, va fi frig diminețile și serile... În țară, hotelurile sunt pline doar în proporție de 15%, deci n-ar fi deloc aglomerate restaurantele, însă cei care se cazează nu au unde să ia masa. Suntem unica țară cu restaurantele la interior închise, deși n-a existat niciun fel de relație directă între deschiderea teraselor și creșterea numărului de infectări. Dacă ne înghesuim toți pe terase, mai degrabă ne infectăm decât dacă lăsăm și la interior deschis, cu reguli stricte", spune acesta.
Anastasiu crede că restricțiile privind HORECA sunt decizii ale medicilor, iar asta, în opinia lui, e o greșeală, pentru că ar trebui să fie decizii politice care să țină cont nu doar de pandemie, ci și de industrie și de locurile de muncă.
"Nu poți să lași medicii să-ți conducă economia. Orice medic va spune - vreți să reduceți răspândirea pandemie? Stați acasă! Vreți să nu mai aveți fracturi de picioare? Nu mai mergeți la schi! E simplu, asta-ți va spune medicul, dar pe de altă parte sunt chestii de finanțe la care ei nu se pricep, iar Guvernul trebuie să țină cont de faptul că în felul ăsta omoară o industrie. Dacă medicii decid ce se întâmplă în țară, atunci, ar trebui să și plătească acei medici pagubele care rezultă în urma acestor măsuri", a mai spus Anastasiu.