Prețurile benzinei și motorinei din România s-au majorat cu aproximativ 1 leu pe litru în ultimul an, ca urmare a creșterii accizei cu 38 de bani pe litru (45 de bani pe litru, inclusiv TVA), dar și a evoluțiilor prețurilor internaționale la petrol și carburanți.
Iar scumpirile ar putea continua, în special ca urmare a evoluției prețului internațional al țițeiului. Un eventual embargo impus Iranului de către SUA ar reduce cu 500.000 de barili de petrol pe zi oferta globală. În plus, Arabia Saudită are toate motivele să țintească un preț al petrolului mai ridicat, suma obținută din listarea companiei de stat Aramco urmând a fi una evident superioară la un preț al petrolului de 100 de dolari pe baril.
Nici Rusiei nu i-ar fi indiferent un asemenea preț, bugetul său fiind dependent de prețul țițeiului. Cu atât mai mult cu cât multe dintre contractele de export de gaze ale Rusiei au ca preț de referință prețul petrolului.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dacia pregătește schimbarea motoarelor pe benzină: „Suntem într-o perioadă de tranziție”. Dealerii mărcii din alte țări nu mai primesc comenzi pentru 1.2 TCeDacă în vara anului trecut, în momentul anunțării intenției Guvernului de a reintroduce supraacciza, un litru de benzină era tranzacționat la 4,5-4,55 lei, iar unul de motorină la 4,6-5,65 lei, miercuri, la stația OMV Petrom de pe șoseaua Mihai Bravu nr. 321, benzina standard era vândută cu 5,55 lei, iar unul de motorină - cu 5,65 lei. Prețuri similare erau practicate și la benzinăria Rompetrol de pe Șoseaua Mihai Bravu, de 5,56 lei/litrul de benzină, respectiv 5,69 lei/litrul de motorină.
Foarte probabil, scumpirea materiei prime, a petrolului Brent, care miercuri era cotat la 73,42 dolari pe baril, nu a fost încă în totalitate transferată de companiile autohtone în prețul la pompă.
De altfel, OMV Petrom, de exemplu, și-a redactat bugetul pe un preț al petrolului Brent de 50 dolari pe baril. “Luând în considerare evoluția curentă a pieței, prețul țițeiului Brent se asteaptă să înregistreze o valoare medie de 60 dolari pe baril”, este indicat în proiectul de buget al companiei adoptat în urmă cu o săptămână de Adunarea Generală a Acționarilor OMV Petrom. Numai că, în acel moment, prețul Brent-ului bătea porțile pragului de 75 dolari pe baril.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Volkswagen își deschide un Concept Store într-un mall din București, o premieră pentru România și una dintre primele astfel de inițiative din EuropaÎntr-o analiză efectuată înaintea creșterii accizelor, Ministerul de Finanțe anticipa o majorare a prețului carburanților de doar 1,7%, și nu de peste 22%, și un impact direct asupra inflației medii care “ar putea să nu depășească 0,1 puncte procentuale”.
Potrivit ultimului raport asupra inflației al Băncii Centrale, din februarie, “pe segmentul combustibililor, rata anuală de creștere a inflației s-a apropiat de 6% în luna decembrie (față de 2,2% în septembrie), concretizarea celui de-al doilea pas al majorării accizei la benzină-motorină la începutul lunii octombrie fiind dublată de consolidarea trendului ascendent al cotației petrolului la peste 60 dolari/baril”.