Americanii de la Raytheon, unul dintre cei doi furnizori ai sistemelelor de rachete Patriot pe care România le-ar putea achiziționa din SUA, ar obține un profit de aproape 500 milioane de dolari de pe urma contractului, potrivit The Motley Fool, care notează că autoritățile române au cel puțin un motiv întemeiat pentru întărirea securității spațiului aerian.
Săptămâna trecută, Agenția de Cooperare pentru Apărare și Securitate (DSCA) din SUA a notificat Congresul american cu privire la o serie de contracte pentru vânzarea de armament în străinătate. La îndemnul DSCA, Departamentul de Stat al SUA a aprobat mai multe acorduri potențiale, pentru vânzarea de obuze de 120 mm către Australia, livrarea de rachete Hellfire în Olanda și un contract uriaș, de 3,9 miliarde de dolari, ce prevede livrarea de sisteme de apărare Patriot.
Potrivit DSCA, România vrea să cumpere 28 de lansatoare M903 de la Raytheon, 56 rachete Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) (de asemenea produse de Raytheon) și 168 rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) îmbunătățite de la Lockheed Martin, cel de-al doilea contractor principal al acordului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În total: 28 de lansatoare și câte 8 rachete pentru fiecare lansator.
La un cost mediu de circa 3 milioane de dolari pe unitate, cele peste 220 de rachete vizate de potențialul acord costă aproximativ 672 milioane de dolari, reprezentând doar o mică parte din valoarea totală a contractului.
Dacă va fi aprobat și de Congres (compania americană de multimedia notează că parlamentarii americani nu au respins până acum un contract militar recomandat de DSCA), contractul va fi foarte profitabil pentru Raytheon, în condițiile în care cele 28 de lansatoare formează “grosul” afacerii.
Raytheon este unul dintre primii trei contractori militari din SUA. Potrivit datelor S&P Global Market Intelligence, Raytheon a obținut în trecut o marjă operațională de 14,3% la încheierea unor contracte similare, ceea ce s-ar traduce într-un câștig potențial de până la 485 milioane de dolari în cazul în care România decide să cumpere sistemele de rachete.
Pe lângă echipamentul militar, acordul anunțat de DSCA prevede și deplasarea în România a circa 30 de reprezentanți ai Guvernului SUA și 40 de reprezentanți ai contractorilor, pentru instalarea echipamentelor, verificarea sistemului, instruire și support tehnic și logistic.
CITEȘTE ȘI Fiscul stă cu ochii pe banii care se fac la evenimentele din Cluj, precum concertul Depeche Mode și UntoldDSCA nu a insistat foarte mult asupra motivelor pentru care dorește încheierea acordului cu România, spunând doar că sistemele de apărare cu rachete Patriot vor sprijini îmbunătățirea securității "unui aliat NATO", vor descuraja amenințările regionale și "vor proteja împotriva agresiunilor”.
Deși instituția americană nu a dat nume, cea mai mare amenințare militară din regiune este Rusia, stat care în ultimii 10 ani a invadat două țări apropiate NATO și care ar putea fi însetat și de alte cuceriri, notează Motley Fool.
Sistemele aer-sol de tip Patriot reprezintă una dintre soluțiile pe care autoritățile române le au în vedere pentru întărirea spațiului aerian, potrivit Ministerului Apărării.
"Patriot este una dintre posibilele soluții pe care le avem în vedere. Este un sistem foarte bun, un sistem încercat în luptă. Și un sistem care, din estimările noastre actuale, are un preț echilibrat (…) La momentul în care vom avea o soluție, vă promit că o să venim și o să o anunțăm public", a declarat, în luna aprilie, ministrul Apărării de atunci, Gabriel Leș, citat de News.ro.