Nefumătorii n-au luat cu asalt barurile, cluburile și restaurantele după ce s-a interzis fumatul. Supărați că trebuie să iasă afară și să fumeze, clienții care până acum țineau vânzările au mai rărit-o cu statul în localuri, provocându-le cârciumarilor pierderi între 15 și 60%.
Primăvara a coborât abrupt peste București, fierbinte și aromată ca un chiștoc de țigară bună stins brutal într-o scrumieră. Studente în fuste scurte și decolteuri râd și fumează în fața ASE-ului, dar cei care le sorb din ochi de dorință nu sunt neapărat trecătorii, ci chelnerii de la barurile din zonă, rămași fără clienți după ce s-a interzis țigara în localuri. Corporatiști cu bărbuțe rare ies și ei, butonându-și smartphone-urile, în fața clădirilor reci din sticlă și pufăie la soare, iar chelnerițele din cârciumile de alături oftează de dorul lor. Cu nici o lună în urmă, studentele, studenții și corporatiștii susțineau vânzările barurilor din apropiere, cel puțin pe timpul zilei.
În barurile și cafenelele din Piața Romană, majoritatea clienților sunt studenți. Acum pare să nu mai renteze pentru ei să intre și să dea banii pe o cafea, dacă nu mai pot fuma, a observat Eugen Gaicu, directorul executiv al cafenelelor Gloria Jeans din Piața Romană și din Piața Victoriei din București. Din câte a constatat, s-au îngroșat rândurile studenților care fumează în fața ASE-ului și își iau cafea de la tonomatele din facultate. În consecință, vânzările Gloria Jeans din Piața Romană au căzut în ultimele trei săptămâni cu aproape 20%, cu toate că proprietarii au încropit și o mică terasă, de câteva mese, la intrare. Fără aceast artificiu, crede Gaicu, ar fi avut cu 40% mai puțini clienți.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nici Gloria Jeans din Piața Victoriei nu stă mai bine, ba dimpotrivă, cu toate că și acolo există o terasă. Clienții de zi cu zi, corporatiștii din clădirile de birouri de prin jur, dacă tot nu mai au voie să fumeze în bar, ies la o țigară în fața sediului, sorbind din cafeaua de la tonomat, exact ca studenții. Mai grav este la mall unde, fără terasă, fumătorii suferă mai crunt ca oriunde. Vânzările cafenelei Gloria Jeans din Băneasa Mall au căzut cu peste 60% după ce s-a interzis fumatul în spațiile publice închise, și asta pentru că acolo, după cum spune Gaicu, cafeneaua e departe de uși, iar clienții nu pot ieși rapid să fumeze.
De când românii nu mai au voie să fumeze "ca turcii" în restaurante, nici localurile turcești nu mai au succesul dinainte. Esen Haci, directorul restaurantului Sultan din București, povestește că în ultimele trei săptămâni, atât numărul de clienți, cât și încasările au scăzut cu 30%. Nici cei care mai vin, totuși, nu mănâncă liniștiți, pentru că ies din când în când ies să fumeze, întrerupând-uși prânzul sau cina, a observat Haci. În consecință, toți stau mai puțin în cârciumă și consumă pe măsură. Asta nu înseamnă că cei cărora le plăcea mâncarea turcească au renunțat definitiv la ea. "Unii clienți fideli vin și iau mâncare la pachet, pe care o consumă acasă, unde pot și fuma", afirmă directorul restaurantului. Dar chiar și în acest caz nota de plată a restaurantului, în care e interzis alcoolul, scade, pentru că din ea lipsesc o apă, un suc ori o cafea.
Efectele spațiilor închise fără fum sunt mai complexe decât la prima vedere. Nu doar scăderea vânzărilor e gravă, ci atmosfera neplăcută care se creează, pentru că ea poate fi un alt motiv care să-i țină pe clienți departe. Dani Caramihai, unul dintre cei patru acționari ai localurilor Fratelli, a observat în ultimele trei săptămâni scăderi clare ale traficului și ale consumului, undeva între 15-25%. "Dar cel mai mult ne afectează la nivel de atmosferă, pentru că lumea este tentată să iasă și e foarte greu să mai generezi atmosferă în local în aceste condiții", spune Caramihai.
Dar nu doar studenții, corporatiștii, cei care ies la masă și clubberii au fost loviți, ci și cetățenii din cartiere, cărora le plăcea să rămână în cârciumi mult după miezul noapții la o poveste, o țigară și o sticlă de vin. Sorin Mihai, directorul restaurantului Piatra Albă din Drumul Taberei, se aștepta să scadă numărul de clienți și vânzările, dar nu cu atât de mult, adică peste 20%. "Nu se mai anturează lumea la șpriț. Stau, beau o baterie-două de vin și pleacă. Înainte, sâmbăta închideam la 3-4 dimineața, iar acum la 1:30-2 cam pleacă și ultimii clienți", spune el.
Chiar dacă are club în buricul târgului, în Centrul Vechi, nici Mugur Mihăescu n-a fost scutit de probleme. "În club sunt praf", se plânge proprietarul The Tube, club care a pierdut în ultimele trei săptămâni jumătate dintre clienți. Mihăescu a umblat mult prin țară în ultima perioadă și a observat că acolo localurile suferă și mai tare decât cele din București. Și acesta este doar începutul, crede el. "Dacă ești bar fără terasă ești terminat. Vom vedea falimente ca efect al acestei legi", spune Mugur Mihăescu.
În această ecuația, toate lumea suferă - și clienții, și chelnerii, și barmanii, și patronii, și vânzătorii de țigări. Doar trecătorii sunt puțin mai fericiți.