VIDEO Sorana Baciu, secretar de stat (Economie) la Profit LIVE: Statul e o piedică pentru el însuși la companiile pe care le deține

VIDEO Sorana Baciu, secretar de stat (Economie) la Profit LIVE: Statul e o piedică pentru el însuși la companiile pe care le deține
scris 6 iun 2016

Companiile de stat nu sunt favorizate în raport cu cele private, așa cum se crede adesea, ci dimpotrivă, întrucât sunt nevoite să respecte reglementări mai constrângătoare și au parte de controale mai stricte, tot din partea unor instituții de stat, a declarat, la Profit LIVE, secretarul de stat în Ministerul Economiei Sorana Baciu.

"Companiile de stat sunt nevoite să respecte reglementări mai constrângătoare decât cele private. De asemenea, la companiile de stat sunt controale mai stricte. Astfel că managerii acestora ajung să-și ocupe o bună parte din timp pregătindu-se pentru controale. În loc să ai flexibilitate pentru a lua cele mai bune decizii de business, ești nevoit să fii birocrat și să te ferești de controale. La aceste companii, statul este o piedică pentru el însuși", a spus Sorana Baciu, la Profit LIVE.

Urmărește-ne și pe Google News

Ea a menționat că a avut ocazia să se convingă de acest lucru în perioada în care a fost membru în Consiliul de Administrație al Romgaz, producătorul de gaze controlat de statul român. Înainte de a fi numită secretar de stat la Ministerul Economiei, Sorana Baciu a deținut, în perioada 2007-2014, poziția de director de strategie la OMV Petrom, principalul concurent al Romgaz.

EXCLUSIV Avocații lui Dan Adamescu: Carmen Adamescu are o avere mult mai mare decât pretinde CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Avocații lui Dan Adamescu: Carmen Adamescu are o avere mult mai mare decât pretinde

După cum Profit.ro a scris în exclusivitate aici, compania de stat Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET, a întrerupt de la 1 mai contractul de furnizare de gaze naturale cu producătorul controlat tot de stat Romgaz, care este și acționar minoritar la ELCEN, după ce OMV Petrom a oferit ELCEN un preț mai bun la gaze.

De asemenea, potrivit unor surse din piață, citate de Agerpres, fiind companie de stat, Romgaz nu-și poate permite să reducă prețurile de vânzare pentru a se adapta pieței și a-și păstra clienții, întrucât acest lucru i-ar putea atrage controale din partea unor instituții precum Curtea de Conturi.

Sorana Baciu a mai spus că actualul Guvern își propune să gestioneze companiile de stat ca un administrator privat, acesta fiind scopul pentru care a fost modificată legislația guvernanței corporative și s-a lansat un proces de recrutare de administratori profesioniști la întreprinderile controlate de stat.

"Unul dintre scopurile noastre este ca întreprinderile de stat să ajungă la fel de transparente precum cele listate la Bursă în ceea ce privește raportările. Facem o analiză atentă comparativă ca să stabilim indicatori de performanță pertinenți pentru manageri. Ministerul nu se va implica activ în managementul companiilor, ci vrea să atragă oameni de valoare, cu experiență, pentru a face asta. Nu este un proces facil. Am avut foarte multe aplicații, de la oameni de calibru. Obiectivele noastre sunt profitabilitatea, dezvoltarea și eficientizarea. Ne uităm însă și la indicatorii operaționali și de sustenabilitte. Ne dorim ca, la un moment dat, în 10-15 ani, aceste companii să devină companii-model pentru România", a mai spus Sorana Baciu.

VIDEO Sorana Baciu, secretar de stat (Economie) la Profit LIVE: Statul e o piedică pentru el însuși la companiile pe care le deține

viewscnt
Afla mai multe despre
profit live
sorana baciu
ministerul economiei
romgaz
omv petrom