Strategia de dezvoltare a României trebuie să aibă ca punct de plecare contextele internaționale și să se bazeze mai ales pe servicii și alte domenii care nu presupun investiții substanțiale de capital, consideră Radu Crăciun, CEO al BCR Pensii, invitat la Profit Live.
Economistul apreciază că România trebuie să se uite foarte atent la evoluțiile din afara țării fără să încerce, însă, să copieze modelele patentate de state mult mai dezvoltate, precum Franța, Germania, Italia sau Spania.
“Noi, ca țară, nu trebuie să ne propunem să ne dezvoltăm folosind același traseu pe care l-au urmat alte țări care acum sunt înaintea noastră. Noi nu avem această posibilitate din varii motive. În primul rând, pentru că noi nu avem acele atuuri pe care țări ca Franța sau Germania le-au avut pentru a ajunge unde au ajuns. Trebuie să identificăm care sunt punctele noastre forte și cu siguranță, de exemplu, cantitatea de capital nu este un punct forte. Nu vom avea niciodată acumularea de capital pe care aceste țări au avut-o și atunci trebuie să avem un model de dezvoltare care să nu necesite foarte mult capital, pentru că nu îl avem. O strategie pe industrii care necesită mult capital este o iluzie. O industrie a serviciilor IT este o industrie de viitor însă. Noi am fost și vom rămâne o economie subcapitalizată“, a spus Radu Crăciun la Profit Live.
Fostul economist șef al BCR spune că România nu se va mai putea întoarce niciodată la modelul de dezvoltare bazate pe industrii care necesită mari investiții de capital. “Nu avem acea istorie de dezvoltare care să fi permis acea acumulare de capital. Trebuie să ne gândim la sectoare, de exemplu servicii, unde să ne putem dezvolta. Nu mai avem oțelării, nu mai avem combinate chimice și nici nu le vom mai avea. Nu știu dacă e rău sau bine, dar asta e realitatea”, a arătat Crăciun.
În opinia sa, strategia de dezvoltare a țării ar trebui să plece din exterior, nu din interior.
“Punctul de plecare nu ar trebui să fie din interiorul României ci din exterior. Dacă vorbim despre următorii cinci sau zece ani, practic România va evolua într-un mediu internațional: economic, politic, social. Noi nu putem face o strategie de dezvoltare a României ignorând ce se întâmplă în jurul nostru. România trebuie să fie conectată la acele evoluții din mediu la care ne așteptăm. Deci, prima întrebare este la ce evoluții în mediul internațional ne așteptăm, ca să știu ce am de făcut ca țară“, mai spune șeful BCR Pensii.
Guvernul a lansat astăzi în dezbatere publică documentul strategic: "România competitivă: un proiect pentru o creștere economică sustenabilă". La eveniment a fost prezent și Radu Crăciun.