Cornel Coca-Constantinescu, prim-vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară ,a vorbit la Profit LIVE despre situația tensionată din piața asigurărilor, pe care o consideră imatură și în plin proces evolutiv. Reprezentantul supraveghetorului piețelor financiare nebancare crede, de asemenea, că aprecierile potrivit cărora politicul influențează decisiv activitatea ASF sunt "depășite de vremurile pe care le trăim".
Constantinescu se declară un susținător fără rezerve al piețelor libere și crede că abordările care sprijină o intervenție a statului asupra prețurilor sunt doar "reminiscențe ale trecutului". " Eu cred că prețul se formează în piață. Cred că relația între cerere și ofertă este cea care determină prețul și stabilizează riscul la un anumit nivel. Alte abordări prin care se dorește ca statul să fie intervenient în situații de acest gen nu sunt potrivite. Sigur, statul poate interveni în anumite situații, există prevederi în Directivele Europene, însă intervenția poate fi făcută numai în ceea ce privește controlul general al prețurilor." a spus prim-vicepreședintele ASF la Profit Live.
Constantinescu a vorbit despre prețuri în contextul tensiunilor din piața asigurărilor. Reprezentanții transportatorilor profesioniști reclamă creșterile tarifelor RCA pe care le consideră nejustificate. Organizațiile reprezentantive ale domeniului au cerut statului să intervină pentru a îngheța prețurile și au amenințat cu proteste de amploare programate pentru jumătatea acestui an. Subiectul RCA a devenit de interes inclusiv pentru unii parlamentari și oameni politici din afara legislativului.
În opinia reprezentantului ASF nemulțumirile consumatorilor sunt generate de lipsa de maturitate a pieței asigurărilor, despre care crede că se află în plin proces evolutiv. " Piața de asigurări se află într-un proces evolutiv. Se reașează. Dacă au existat extreme din partea ofertei, iată că există comentarii și din partea cererii. Ce se întâmplă azi în piață se numește așezarea produsului. Anomalia acestei pieței este dată de diferența dintre prețul minim și prețul maxim al produsului. Nu putem să avem produse în care ecartul să fie de patru sau de cinci ori mai mare între minim și maxim. Asta arată că nu avem o piață matură. Cererea este justificată din partea unora, acolo unde ei sunt marketați la nivel maxim al produsului. Însă trebuie să observăm că există și oferte de patru sau de cinci ori mai mici pe același produs.", a spus Constantinescu.
Toate cele patru societăți de asigurare care au practicat uzual tarife cu mult sub nivelul pieței au astăzi probleme de solvabilitate. Două dintre ele, Astra Asigurări și Carpatica Asig au ajuns în faliment și alte două, City Insurance și Euroins, se află sub plan de redresare financiară. Societatea care le-a luat locul de la finalul anului trecut, Asirom, este acuzată de parteneri că nu își achită la timp obligațiile.
"Cei care pot conduce ASF sunt persoane cu un înalt nivel de profesionalism"
Pe de altă parte, prim-vicepreședintele ASF apreciază că instituția pe care o reprezintă nu mai este atât de legată de mediul politic.
"Eu cred că ideea în sine că ASF sau persoane din ASF sunt legate politic sau sunt numite politic constituie o opinie într-o mare măsură depășită de vremurile pe care le trăim. Cei care pot lucra în ASF sau care pot conduce Autoritatea de Supraveghere Financiară trebuie să fie persoane cu un înalt nivel de profesionalism, cu experiență în domeniu, cu criterii bine determinate pe care să le respecte. Să ne gândim, de exemplu, la criteriul experienței de șapte ani sau de zece ani în piața financiar-bancară pe poziții de top management. România prin intermediul ASF este astăzi ancorată la tot ceea ce se întâmplă la nivel european. Numai faptul că membrii din Consiliu suntem reprezentanți în diferite comisii sau board-uri ale autorității europene de profil, și mă refer la EIOPA, nu e de ignorat pentru că și acolo e o competiție." , a declarat Cornel Coca-Constantinescu.
Ca și în cazul Consiliului de Administrație al BNR, Consiliul ASF este ales de către plenul Parlamentului. Anterior votului în plen, pretendenții la poziția de membru în Consiliul ASF sunt audiați în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și, respectiv, Senatului. Candidații trebuie să îndeplinească mai multe criterii profesionale, cel mai important fiind experiența, dar și de integritate, cum ar fi să nu fi fost condamnați penal sau să nu aibă rude parlamentari. Până acum, cutuma a fost ca fiecare partid parlamentar să vină cu anumite propuneri pentru Consiliul ASF, structura finală fiind inclusiv rezultatul unor negocieri politice. Această regulă nescrisă nu exclude, însă, îndeplinirea criteriilor de competență și integritate.