Cele peste 200 de modificări legislative recomandate pentru eliminarea barierelor din calea concurenței mai au de așteptat până la aprobare, în condițiile în care posibilitatea adoptării unora dintrev ele prin ordonanță simplă, de către Guvern, în vacanța parlamentară, a fost eliminată de către Parlament, a arătat Bogdan Chrițoiu, președintele Consiliului Concurenței, în emisiunea Profit LIVE.
Un raport OECD arată că modificarea legislației românești în acest sens ar putea duce la beneficii de aproape jumătate de miliard de euro anual pentru economie. “E un proiect, am luat legislația din câteva domenii și am încercat să identificăm bariere în calea concurenței și să estimăm ce beneficii economice ar putea apărea prin eliminarea lor. Domeniile alese în primă fază sunt procesarea de produse alimentare, transportul de marfuri și industria materialelor de construcții, plus licitațiile pentru construcții de drumuri. Există 200 și ceva de modificări recomandate la legi, dacă lucrurile merg bine, Guvernul va dori probabil să mai alegem și alte câteva sectoare”, spune Chirițoiu.
Președintele Consiliului Concurenței afirmă, însă, că Parlamentul i-a redus un pic optimismul în privința termenelor de implementare. “Cam 30 de modificări fuseseră introduse a fi făcute prin ordonanță simplă, dar am fost prinși în conflictul dintre Parlamen și Guvern. Parlamentul a dat mandat limitat Guvernului să introducă ordonanțe în vacanță parlamentară, iar proiectul a căzut victimă”, arată acesta. Multe modificări sunt, însă, pe legislația secundară, astfel încât pot fi realizate de ministere.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cel mai importantă, în opinia șefului Consiliului, este propunerea care vizează porturile, astfel încât companiile care se ocupă de administrarea acestora să nu poată stabili singure tarifele. “Se plâng cei care operează în port că tarifele sunt mai mare decât în Bulgaria. Dacă suntem mai scumpi decât bulgarii, e un handicap pentru noi. Există deschidere în parlament pentru propunere”, spune Chirițoiu,
O propunere vizează și taxele numeroase pentru transporturile de mărfuri, unele impuse de primărie, greu de aflat, cu care se pierde mult timp și care înseamnă, uneori, sume nerezonabil de mari pentru traversarea anumitor zone. “E dreptul autorităților locale să ia niste bani pentru că se uzează drumurile locale, dar trebuie plafonate pentru a nu se exagera. Efectul pentru transportul de mărfuri va fi scăderea tarifelor, ar putea avea mai mulți clienți, câștigul va fi în PIB, nu direct în venituri la buget”, consideră președintele autorității de Concurență.
Zona portuară a făcut și obiectul unor investigații declanșate de Consiliul Concurenței pentru abuz de poziție dominantă a celor care administrează portul, prin prețuri excesive și favorizarea unor operatori.