Pentru România, țară cu un produs intern brut de 150 miliarde euro, nu ar trebui să fie un mare efort pentru ca să disponibilizeze în 5-10 ani suma necesară de 30 miliarde euro pentru construcția autostrăzilor, spune Cristian Păun, conferențiar la ASE.
„Investiția în infrastructură nu trebuie ratată.” Este declarația făcută astăzi, în cadrul emisiunii Profit LIVE de Cristian Păun, conferențiar la Academia de Studii Economice. Faptul că nici până acum nu avem o rețea de autostrăzi dezvoltată și nu se poate circula civilizat cu trenul poate fi pus atât pe seama lipsei de competențe, cât și a unor interese.
Pentru un politician inteligent ar fi evident că votul ar veni în cazul în care astfel de proiecte de infrastructură ar fi duse la bun sfârșit. „Cu 30 miliarde euro am avea o rețea de autostrăzi superbă!”, spune Păun care nu vede un impediment pentru o țară cu un produs intern brut de 150 miliarde euro pe an să disloce pentru un asemenea obiectiv suma necesară în 5-10 ani de zile, deși amortizarea este chiar și mai mare. „Mie nu mi se pare 30 miliarde euro o sumă impresionantă”, a adăugat conferențiarul de la ASE.
Cum de nu se face? „Dezinteres, prostie, comoditate”, vine răspunsul invitatului Profit LIVE. Mulți guvernanți preferă să nu-și asume în mandatul lor decizii majore, ci mai degrabă să rezolve problemele curente. România arată ca un stat eșuat, cu o calitate îndoielnică a serviciilor publice și cu instituții capturate de instituții nelegitime, a mai spus Păun.
Ar trebui să exportăm și afara UE
O altă problemă a țării este balanța structural negativă. Rareori am fost pe excedent, amintește profesorul. Structura exporturilor este debalansată, cu câteva sectoare de vârf (componente auto spre exemplu, dar multe vânzări de materii prime cu valoare adăugată mică).
Dezechilibru este și în ceea ce privește destinația livrărilor. „Vindem mult pe un număr restrâns de piețe”, spune Păun, completând că firmele românești ar trebui să se concentreze să exporte mai mult și în afara Uniunii Europene. El consideră și că ei nu au ajutor din partea industriei financiare: „Băncile au un rol marginal în finanțarea activității de export.”