Companiile românești apelează tot mai mult la noi tehnologii care le ajută să eficientizeze activitatea și să reducă nivelul costurilor.
Prezent la Profit Live, Adrian Popa - Product Manager Managementul și Dezvoltarea Produsului în TELEKOM - explică benefiicile utilizării de servicii de data center și de servicii de infrastructură de Cloud (VPS, Virtual Data Center, Cloud Storage).
Numărul firmelor care migrează către servicii de cloud este din ce în ce mai mare, pe măsură ce acestea înțeleg avantajele utilizării unor astfel de platforme, cum ar fi reducerea costurilor și accesul rapid la date, în condiții de siguranță, a declarat la Profit LIVE Adrian Popa, product manager în cadrul grupului Telekom.
“Firmele adoptă din ce în ce mai mult aceste servicii. Dacă până anul trecut se manifesta un scepticism, acum cred că am depășit punctul critic. După ce văd cât de rapid au acces la infrastructura IT și de câte numeroase probleme de administrare scapă, companiile nu se vor mai întoarce niciodată la situația anterioară, care presupunea achiziționarea de servere, montarea și mentenanța acestora, plus personal specializat”, a spus Popa.
Serviciile de cloud, spune reprezentantul Telekom, elimină o serie de cheltuieli legate de domeniul IT, cum ar fi achiziționarea de servere.
“Aceste servere nu sunt ieftine, indiferent de configurație. Prin trecerea la serviciile de cloud, astfel de cheltuieli nu mai sunt necesare. În cloud, un client plătește în funcție de cât consumă”, a spus Popa.
Prin tehnologiile de securitate înglobate, riscul de întrerupere a activității unui client care utilizează servicii de cloud este eliminat.
“Recent, un hotel din Elveția a fost ținta unui atac cibernetic. Hackerii au blocat ușile camerelor de hotel, care avea un cifru electronic. Clienții nu puteau să mai intre sau să mai iasă din cameră. Pentru a scăpa de problemă, hotelul a plătit hackerilor suma de 1.500 de euro pentru deblocarea ușilor. Genul ăsta de solicitări însumează miliarde de euro anual. Într-un data center, astfel de atacuri sunt imposibile”, a afirmat reprezentantul operatorului.
Telekom deține 6 centre de date (data center), amplasate în București și Brașov, în clădiri proiectate să reziste la mișcări seismice puternice.
“Suntem primul operator care a pornit de la început cu ideea de a avea centre de date distribuite geografic, aspect care ne-a diferenția mult timp în piață. Din punct de vedere al protecției, un centru de date este mai performant decât o clădire de birouri”, a explicat reprezentantul Telekom.
El mai spune că un client poate să își aducă echipamentele într-un centru de date ale Telekom, condițiile de acces și siguranță fiind foarte ridicate.
“Dacă ar fi să ne raportăm la calitatea serviciilor comerciale furnizate, centrele de date ale Telekom oferă 3 stele dintr-un maxim de patru, prag întâlnit doar la instituții cum ar fi FBI sau NASA”, a mai spus Popa.