Deoarece în perioada de boom economic o mare parte din forța de muncă autohtonă calificată din domeniul construcțiilor a luat calea Vestului, în România au rămas muncitori puțini și insuficienți pregătiți. De aceea, reprezentanții companiilor din domeniu caută formule pentru a-i determina pe cei plecați să se întoarcă în România.
”Cea mai importantă și validă forță de muncă a plecat în Vest în perioada de boom economic, pentru a construi pentru alții. Piața rămasă la noi este insuficientă și insuficient pregătită (...) Toată lumea se plânge de aceleași lucruri. Suntem în pragul unei crize reale, pe care ori am ignorat-o, ori nu am conștientizat-o până acum”, a spus la Profit LIVE Tiberiu Andrioaie, antreprenor și secretar general al Patronatului Societăților din Construcții.
El a arătat că românii care lucrează în străinătate în construcții nu mai câștigă la fel de bine ca în perioada de dinaintea crizei, dar, cu toate acestea, beneficiază de ”confort social, ceea ce România nu are deocamdată”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Printre măsurile luate în calcul pentru a-i determina pe aceștia să se întoarcă în România este și creșterea salariului în sector, pentru a le concura pe cele din străinătate. Mai importante ar fi însă și crearea de infrastructură în zona rurală, de la înființarea de dispensare și grădinițe până la accesul mai ușor la diverse servicii și debirocratizare, a mai precizat antreprenorul.
Tiberiu Andrioaie a explicat că o soluție la care au recurs unii dezvoltatori prezenți pe piața din România pentru a suplini lipsa forței de muncă a fost și angajarea de muncitori din spațiul extracomunitar.
”Va trebui să ne învățăm cu fluxurile migratorii, pot avea un efect benefic în economie, dacă știm cum să le gestionăm. Cel mai important bazin de capital uman este însă diaspora românească, în speranța că se vor putea intoarce”, a mai arătat omul de afaceri.