Domeniul asigurărilor are o istorie îndelungată pe teritoriul național, fiind influențat în mod continuu de evoluția socială, economică și politică a țării. Influența s-a manifestat atât în ceea ce privește participanții pe piața asigurărilor, cât și în privința evoluției cadrului legislativ existent.
În prezent, principalele reglementări existente în cadrul normativ specific acestui segment sunt reprezentate de Legea nr. 132 din 2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie iar pentru a reglementa Legea 132/2017, Autoritatea de Supraveghere Financiară (“ASF“), autoritate de reglementare în domeniul asigurărilor, a adoptat Norma nr. 20/2017 privind asigurările auto din România.
În ciuda modificărilor și completărilor continue a legislației asigurărilor, prevederile actuale au creat o serie de probleme de aplicare în practică, existând un mare număr de litigii, cauzate de neplata despăgubirilor în termenele prevăzute de lege.
De altfel, datorită condițiilor legale neclare, stabilite pentru plata despăgubirilor, există mai multe teorii cu privire la data scadenței despăgubirilor, dar și cu privire la condițiile în care se datorează despăgubirea de 0,2%/zi de întârziere.
Lipsa de folosință și tarifele orei de manoperă, deși în fond chestiuni comerciale simple, au provocat lungi teorii contradictorii, uneori greșit înțelese sau deficitar interpretate, probleme care au dus la o lungă serie de inadvertențe în aplicarea practică a legii asigurărilor.
Ofertele de despăgubire efectuate formal, fără o bază obiectivă, iar plățile efectuate în mod parțial și nejustificat, duc la blocaje mari în activitatea unităților reparatoare, obligate să cesioneze creanțele, unor societăți specializate, împrejurare care produce multe alte probleme de interpretare și aplicare practică a legislației asigurărilor.
Numărul mare de litigii au creat o jurisprudență deosebit de complexă, multe din hotărâri fiind contradictorii sau „inventând” o nouă modalitate de calcul sau altă modalitate de aplicare a termenelor prevăzute de lege.
Toate aceste situații sunt cu siguranță provocate de asigurătorii care nu soluționează și nu achită în termenele prevăzute de lege cuantumul despăgubirilor, asigurători care domină net numărul de polițe de asigurare emise în România.
Departamentul de asigurări din cadrul Gociu și Asociații, cu o experiență de peste 10 ani în acest domeniu a întâlnit majoritatea interpretărilor din practică și în reprezentarea unităților reparatoare (service-uri), cesionarilor, sau efectiv persoanelor păgubite, având o rată de succes de peste 95% în obținerea în mod corect a despăgubirilor.
Un material Legal Marketing