Autori: Crina Ciobanu, Partner Suciu Popa & Ciprian Nicu, Associate Suciu Popa
Creșterea fără precedent a prețurilor materialelor de construcții a determinat necesitatea ajustarii pretului acestora in cazul unor contracte de achizitie publica de lucrari, sens in care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a publicat la data de 11.08.2021 proiectul de Ordonanță a Guvernului pentru adaptarea prețurilor contractelor de achiziție publică („Ordonanța”).
Proiectele vizate de Ordonanță sunt contractele de achiziție publică finanțate integral sau parțial din fondurile publice încheiate înainte și după intrarea în vigoare a Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice indiferent de durata de execuție a acestora.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Actul normativ reglementeaza adaptarea prețurilor contractelor de achiziție publică care nu conțin clauze de revizuire si care sunt în derulare la momentul intrării în vigoare a acestuia.
Astfel pretul contractului se poate ajusta prin actualizarea prețurilor aferente materialelor, prin aplicarea unui coeficient de ajustare, pentru a ține seama de orice creștere sau diminuare a costului materialelor pe baza căruia s-a fundamentat prețul contractelor. Rezultatul obtinut poate determina atât diminuarea, cât și creșterea prețului, insa ajustarea se aplică doar lucrărilor rămase de executat, până la finalizarea și recepționarea acestora.
Pentru determinarea valorii aferentă cheltuielilor cu materiale din solicitarea de plată, se utilizează ponderile materialelor de construcții, exprimate procentual, stabilite în funcție de categoriile principale de lucrări de construcții și de tipurile de obiecte de construcții prevăzute în Buletinul Statistic de Prețuri, prin raportare la obiectul contractului de achiziție publică de lucrări. De asemenea, Contractanții vor justifica solicitarea de ajustare a prețului prin raportare la indicii de cost în construcții pentru costul materialelor (ICCM), publicati de către Institutul Național de Statistică lunar în Buletinul Statistic de Prețuri. Coeficientul de ajustare se calculeaza in baza unei formule prevazuta expres in art 2 alin (7) al Ordonantei.
Ajustarea efectiva a pretului se face prin încheierea unui act adițional la contractul de lucrări, într-un termen de maxim 30 de zile de la momentul intrării în vigoare a Ordonanței, sub sancțiunea decăderii din dreptul de ajustare a prețurilor materialelor de construcții,.
Actul adițional trebuie să cuprindă în mod obligatoriu următoarele mențiuni:
- restul lucrărilor rămase de executat la data încheierii actului adițional;
- ponderea materialelor de construcții, exprimate procentual, stabilite în funcție de categoriile principale de lucrări de construcții și de tipurile de obiecte de construcții prevăzute de art. 2 alin. (2) al Ordonanței;
- formula de calcul prevăzută de art. 2 alin. (6) al Ordonanței;
- coeficientul de ajustare prevăzut de art. 2 alin. (7) al Ordonanței.
În termen de 15 zile de la momentul încheierii actului adițional la contractul de lucrări, sub sancțiunea suportarii ajustarii creșterii prețului materialelor de construcții din fonduri proprii, Beneficiarul are obligația de a transmite Finanțatorului proiectului o solicitare cuprinzând necesarul de sume estimate pentru ajustarea prețului contractelor de achiziție publică de lucrări, eșalonat pe ani, până la finalizarea obiectivului/proiectului de investiții, care trebuie să fie în concordanță cu graficul de finanțare, pe surse și ani, corelat cu graficul de execuție aferent acestuia.
În vederea transferului sumelor alocate, se vor încheia acte adiționale la contractul de finanțare într-un termen de 45 de zile de la expirarea termenului de 15 zile.
În concluzie, desi Ordonanța nu acordă, in forma actuala, o rezolvare a crizei prețurilor materialelor de construcții pentru toți antreprenorii care dezvoltă proiecte, aceasta aduce o gura de aer antreprenorilor care nu au cuprinse în contractele încheiate clauze de revizuire sau actualizare a prețurilor.
Un material Legal Marketing