Interviu acordat publicației „Romanian Legal Awards„ de către Simona Enache Pirtea, Managing Partner și Mădălin Enache, Senior Partner ENACHE, PIRTEA & ASOCIAȚII
„Și da, suntem și mai îndrăzneți decât am fost, iar această capacitate de asumare și de afirmare este vizibilă și la nivel cromatic, dar și al imaginilor alese să ne reprezinte: EPA este despre curajul de a naviga corăbiile clienților, în echipă, prin orice ape, oricât de tulburi, dar și despre a le asista în siguranță și cu încredere, ascensiunea spre succesul în afaceri, oricât de multe trepte ar fi de urcat sau oricât de spiralate ar fi scările către astfel de culmi.”
Enache Pirtea & Asociații au o nouă imagine, un rebranding, am putea spune, deosebit. Ce s-a schimbat în gândirea și practica echipei din 2023, până în prezent? Ce elemente specifice ale ADN-ului firmei EPA sunt reflectate în noul logo și noua imagine a mărcii?
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aș începe cu de ce-ul noii imagini și răspunsul este foarte simplu: pentru că, fiind la fel de extra mile ca întotdeauna, adică implicați 1000% alături de clienții noștri, suntem mult mai evident empowering success – am dezvoltat și transformat EPA în acești 7 ani de la o firma de cvasi-exclusiv Business Crime, într-o veritabilă firmă de avocatură full service, aspect de care suntem extrem de mândri, mai ales prin prisma rezultatelor avute în proiectele desfășurate dar, cu precădere, a faptului că această ascensiune profesională și organizațională nu ne-a schimbat, ci ne-a făcut mai conștienți de posibilitățile noastre de a sprijini și de a găsi soluții în orice subiect sau materie de drept.
Cum se aliniază noua perspectivă asupra dreptului afacerilor cu tendințele actuale și viitoare din industria juridică? Ce impact vor avea modificările aduse Legii 126/2024 asupra oamenilor de afaceri din România?
Mediul de afaceri din România este în aceeași efervescență ca întotdeauna, deși tot mai multe voci din cadrul asociaților de profil cer, cu tot mai multă tărie, predictibilitate și consecvență de politici publice. Am scris pentru site-ul legalmarketing.ro mult mai multe despre această necesară și totuși atât de bizară piesă legislativă și aș risca să devin nenecesar de tehnic prin a relua principalele idei. Voi spune însă un lucru important și anume că s-a vrut și pe alocuri chiar este un pas într-o direcție bună, care însă s-a transformat în ceva ce nu prea mai seamănă a pas înainte.
Impactul în schimb este substanțial și principala critică este reînvierea evaziunii fiscale prin neplata la timp a taxelor și impozitelor, aspect absolut inacceptabil într-o lume moderna, europeană și în care abundăm de sisteme și mecanisme ale statului menite să prevină astfel de practici cu instrumente eficiente – oricum evaziunea fiscală este una dintre cele mai sever sancționate infracțiuni din România, acum s-a reîntors la a fi un berbec cu care ușa oricărui business poate fi dărâmată… și nu numai ușa! Și sincer nu știu cine își dorește reîntoarcerea la mediul economic-escapist al anilor 2008 – 2010.
Ce problemă majoră persistă în delimitarea dintre ilicitul fiscal și ilicitul penal conform noilor dispoziții ale Legii 126/2004? Ce riscuri majore implică lăsarea deciziei de delimitare dintre ilicitul fiscal și cel penal în mâinile inspectorilor fiscali?
Este absolut inacceptabil pentru o societate modernă să mai aibă, în contextul modern de care vorbeam și mai sus, incriminări care să pornească exclusiv din pixul unui funcționar – teoretic ar trebui să fie despre intenție de evaziune și alte elemente de tipicitate ale infracțiunii, de fapt este despre posibilitatea inspectorului fiscal de a soluționa cu sau fără sesizare penală.
Restul detaliilor sunt pentru avocați și practicieni, dar acesta este cuiul lui Pepelea, în care Statul tot insistă să agațe destinele business-ului românesc, când și cum are chef. Și când zic „românesc”, nu pic în patima discursului naționalist, cum că doar firmele românești sunt verificate și acuzate – nu, este valabil pentru toate companiile din România, indiferent de sorgintea capitalului și naționalitatea manifestă a firmei-mamă.
Noul concept de Family Business începe să capete contur în societatea Enache Pirtea & Asociații. Ce impact are expertiza EPA în planificarea succesiunii în business asupra protejării și asigurării continuității afacerilor pentru generațiile viitoare?
Suntem într-o etapă importantă a economiei românești, când tot mai mulți dintre antreprenorii anilor ‘90 si 2000 încep să vrea să predea conducerea business-urilor lor, de foarte multe ori create de la zero, către copiii sau nepoții lor. Și, de foarte multe ori, acest lucru este ori imposibil, ori foarte dificil, fie din lipsa unor descendenți dornici să preia rolul, fie din lipsa de pregătire a business-urilor către o existență post-patron sau altfel decât cu administrator și asociat unic.
Ca țară, suntem încă la începuturile formării culturii organizaționale, dar influența afacerilor străine, precum și oportunitățile create ca urmare a cunoașterii în detaliu a cadrului legislativ, fiscal si economic din cadrul UE și nu numai, oferă tot atâtea oportunități de regândire a business-urilor pentru a supraviețui acestei tranziții către a doua sau a treia generație.
EPA este printre puținele firme de avocatură din România care gestionează acest subiect, și chiar o facem cu un real succes, încercând totodată să popularizăm în mediul românesc de afaceri importanța unei gândiri strategice în business, cu atât mai mult cu cât avem multiple exemple de afaceri pe care le-am sprijinit pe drumul spre un viitor sustenabil organizațional, dar și de business-uri care au capotat din lipsa unui astfel de sprijin specializat și multi-disciplinar.
De peste 20 de ani soluționați cu succes cele mai complexe cauze penale ale clienților ce vă trec pragul. Cum a influențat experiența de peste două decenii în domeniul dreptului penal, dreptului comercial și analizei strategice succesul EPA în clasarea ca Tier 1 în Legal 500 – White Collar Crime și a Simonei Pirtea ca Leading Individual?
Ca oameni, suntem un cumul de lecții învățate, chiar dacă uneori fără voia noastră, de experiențe trăite, ale noastre sau ale celor pe care îi sprijinim, dar și de încercări dintre cele mai diverse, pe care niciodată nu le-am tratat decât cu multă pregătire, curaj și, mai ales, cu încredere în propriile forțe.
O spunem însă de fiecare dată – atunci când viața te provoacă, inclusiv înspre încercări din sfera White-Collar & Business Crime, esențial este să ai alături de tine avocați de încredere, profesional și mai ales uman, dar și capabili să se auto-depășească. Și, ca avocat, nu este greu să fii un astfel de partener al clientului câtă vreme iubești ceea ce faci și ajuți oameni și business-uri a căror menire este să facă lumea, în orice mod, mai bună.
Suntem onorați de aceste distincții, fiind rodul muncii întregii echipe EPA. Vom continua să fim, așa cum suntem cunoscuți de mulți ani, un nume de remarcat în avocatura de business din România, inclusiv de Business Crime.
Succesul își spune cuvântul pentru echipa EPA. Recent ați optat pentru extinderea serviciilor la nivel internațional prin prisma colaborărilor cu alți colegi avocați din Polonia, Italia, Spania și Marea Britanie. Ați început deja demersurile cu Baroul Chișinău pentru înființarea unui nou birou de avocatură în Republica Moldova. În ce stadiu este proiectul de extindere și când preconizați că cei dornici din Republica Moldova vor putea să beneficieze de serviciile juridice Enache Pirtea & Asociații?
Extinderea EPA a fost un pas absolut natural și necesar din dorința de a ne sprijini clienții în mod direct și eficient peste tot unde îi poartă viața business-urilor lor, însă este extrem de adevărat că activarea pe piața din Republica Moldova este ceva deosebit în acest context – pentru noi această altă Românie este un altfel de acasă și ne bucurăm enorm că, în sfârșit, s-au aliniat astrele să putem să oferim sprijin clienților din și în Republica Moldova.
Iar în acest sens parteneriatul creat încă din 2023 cu Biroul Asociat de Avocați „Digore & Partners” este un demers de suflet, cu doi oameni minunați care, ca și noi, fac avocatură de vocație, pentru mai binele clienților și al societății. Această compatibilitate cu Corina și Eduard ne-a adus inerent împreună și lucrăm deja în proiecte comune de Business Law, fie că este pentru societăți românești sau moldovenești.
În ce mod se diferențiază practica EPA de Corporate & Comercial prin abordarea sa asupra conformității și riscurilor în mediul local și internațional?
Practica noastră de Corporate & Comercial are ca și element-cheie al activității identificarea și asigurarea sustenabilității pe termen lung a business-urilor pe care le consiliem, fie day-to-day, fie în anumite proiecte specifice. Evident, avem o abordare integrată și personalizată a conformității și riscurilor, atât în mediul local, cât și internațional, oferind clienților noștri răspunsuri și soluții adaptate nevoilor specifice ale fiecărui business.
Iar în contextul globalizării și al reglementărilor din ce în ce mai stricte, asigurăm clienților noștri un cadru de conformitate eficace, dar în același timp robust, care să le permită să opereze eficient și sigur atât pe piața din România, cât și pe piețele internaționale.
Nu este deloc întâmplător motto-ul nostru, Empowering success, iar în acest context el vine să ofere imaginea corecta și completă a muncii noastre avocațiale și de veritabil parteneriat cu clienții noștri care ne au ca sfătuitori – ne asigurăm că dezvoltarea business-ului este veritabilă, etică și sustenabilă. Pentru că doar prin îmbinarea celor trei atribute poate apărea succesul real în afaceri.
De ce este esențial suportul legal oferit de EPA în domeniul imobiliar și al construcțiilor pentru succesul proiectelor de dezvoltare și tranzacțiilor de proprietăți?
Orice proiect imobiliar de anvergură, mai ales în Bucureștiul ultimilor ani, a avut nevoie de avocați foarte bine ancorați juridic și cu suficientă abilitate profesională, astfel încât să surmonteze multiplele probleme specifice: de la lipsa PUZ-urilor sau blocarea autorizărilor, la sistarea lucrărilor sau work-from-home-ul din pandemie și apoi la creșterile de prețuri ale materialelor, ultimii ani din domeniul imobiliar au fost extrem de provocatori și pentru noi și suntem foarte mândri de gestionarea cu succes pentru clienții noștri a mai multor astfel de proiecte, dintre care câteva vor marca în mod veritabil Bucureștiul decadei noastre.
Ca și în celelalte domenii de Business Law, avem o abordare diferită a situațiilor întâlnite, care ne conferă un avantaj major – acela al unei altfel de gândiri decât cea tip, mult mai axată pe strategie și adaptare, pe dezvoltare comună a proiectelor, de către clienții noștri alături de clienții lor.
Așa cum discutam la un moment dat cu unul dintre ei: și noi, EPA, dar și alături de clienții noștri, construim viitorul, nu doar clădiri sau proiecte.
Ce protecții juridice sunt disponibile pentru angajații care raportează activități ilegale în cadrul companiilor și cum pot fi acestea consolidate pentru a încuraja dezvăluirea de informații?
Acesta este un alt subiect extrem de actual și de particular în arhitectura juridică a ultimilor ani, atât la nivel mondial cât și european, dar cu atât mai mult pentru România. Învățăm să fim tot mai etici și să abandonăm practici adânc înrădăcinate în felul nostru de a fi sau de a face afaceri, chiar și fără a fi cu Statul, iar noi chiar remarcăm un accent pus tot mai des pe încurajarea curățării organizațiilor în mod organic, inclusiv din interior și aici ne referim nu doar de la nivelurile superioare în jos.
Protecțiile juridice pentru angajații care raportează activități ilegale în cadrul companiilor (whistleblowers sau denunțători) sunt esențiale pentru a încuraja dezvăluirea de informații și pentru a combate corupția sau alte practici ilegale. Ele pot varia semnificativ în funcție de țară și de legislația specifică dar, esențialmente, ele pot fi: confidențialitatea și anonimatul; imunitatea sau impunitatea; protecția împotriva represaliilor; compensații și alte remedii.
Evident, elementul de noutate legislativă dar și termenul strâns de implementare a Directivei privind whistleblowing-ul vor genera și multe situații deosebite, care vor necesita gestionarea în mod particular și cu specialiști veritabili în domeniul Business Crime, însă este extrem de important că tot mai multe companii înțeleg și implementează politici interne etice, care să asigure auto-curățarea de practici și oameni de nedorit.
Prezentul are drept indicator principal, dinamismul. Ca și o concluzie a ultimului an, în câteva cuvinte…
Ca o concluzie a ultimului an, putem spune că am asistat la o dezvoltare importantă a portofoliului EPA, o creștere constantă a numărului de proiecte, dar și la o consolidare a echipei și a parteneriatelor cu alți avocați, consultanți sau specialiști.
2024 este deja un alt an în care EPA poate fi considerată, fără falsă modestie, o societate de referință în avocatura de business (Law sau Crime) din România, cu atât mai mult cu cât lucrăm nu numai în zona clasic juridică, dar și la anumite proiecte de legal-tech, transformative în adevăratul sens pentru business-urile care vor să fie parte a României și Europei de mâine. Ne concentrăm pe integrarea tehnologiilor avansate (AI, block-chain etc.) în activitățile juridice zilnice sau clasice, astfel încât să oferim (nu numai clienților noștri și nu numai în România) soluții eficiente și adaptate nevoilor de business, contribuind astfel la un mediu de afaceri sustenabil, modern și competitiv.
Un material Legal Marketing