Avestis Internațional, una dintre cele mai importante societăți de recuperare de pe piață, obtine prin avocatii in-house un succes major privind condamnarea la pedeapsa cu închisoarea a administratorului unei societății în numele căreia a încheiat două contracte de leasing cu un finanțator de top în rândul societăților de profil.
Avestis International este o companie ce oferă servicii pe nișa recuperărilor de bunuri și de creanțe și, așa cum o recomandă experiența și statutul, a obținut de-a lungul timpului reușite semnificative si unice jurisprudential, grație valorilor și motivației de a respecta unicul element care face în final lumină în domeniu- dreptatea.
Prin intermediul echipei de avocați specializați, ce activează în societate, Avestis a reprezentat un important partener, societate de leasing situată în top 3 pe piață, într-un litigiu penal, în urma căruia a obținut definitiv și irevocabil condamnarea la închisoare a unui debitor, administrator al societății în numele căreia acesta a încheiat contractele de leasing financiar.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, în luna iulie a anului 2012, societatea R.P.C. SRL, prin administratorul ei, a încheiat cu finanțatorul Y IFN SA două contracte de leasing pentru finanțarea a două bunuri marca BMW X5, în valoare de 52.483,00 euro fiecare, în scopul folosirii acestora în sistem de leasing.
Cu titlu de definiție, „operațiunile de leasing sunt acelea prin care o parte, denumită locator/finanțator, transmite pentru o perioadă determinată dreptul de folosință asupra unui bun, al cărui proprietar este, celeilalte părți, denumită locatar/utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plăți periodice, denumită rată de leasing, iar la sfârșitul perioadei de leasing locatorul/finanțatorul se obligă să respecte dreptul de opțiune al locatorului/utilizatorului de a cumpăra bunul, de a prelungi contractul de leasing fără a schimba natura leasingului ori de a înceta raporturile contractuale.”(Sergiu Popovici – Contractul de leasing, ed. Universul Juridic 2010, pag. 14).
Reținem din această definiție că raportul contractual de leasing presupune doar „transmiterea dreptului de folosință care este efectul principal al contractului de leasing.”(Gabriel Tița-Nicolescu – Leasing, ed. C.H. Beck, 2006, pag.181).
Societatea R.P.C. SRL a achitat avansul și prima rată de leasing conform clauzelor contractuale, după care a încetat îndeplinirea obligațiilor financiare, ceea ce a condus la rezilierea contractelor. Situația a fost încredințată de finanțator societății de recuperare Avestis.
În urma vizitei la sediul societății R.P.C. SRL, s-a constat nelegalitatea informațiilor înregistrate la Registrul Comerțului cu privire la declararea sediului social. La adresa declarată, nu funcționa nicio societate, iar locația bunurilor de leasing nu s-a putut identifica. S-a procedat imediat la punerea în executare silită a contractelor de leasing, precum și a garanțiilor acordate de societatea utilizatoare (bilete la ordin avalizate), începând executarea silită atât împotriva societății utilizatoare R.P.C. SRL, cât și împotriva avalistului D.I. Cu toate acestea, în cursul procedurii execuționale nu s-a reușit recuperarea bunurilor în cauză.
La scurt timp, unitatea de Poliție din raza căreia societatea debitoare și-ar fi avut sediul, a transmis o adresă prin care a solicitat finanțatorului să comunice dacă a autorizat vânzarea unuia dintre bunuri ori dacă a împuternicit o persoană în acest sens, deoarece unul dintre cele două bunuri de leasing face obiectul unui dosar penal privind traficul de vehicule, instrumentat de Serviciul Rutier din Spania.
Față de acest aspect, echipa de avocați Avestis, a formulat plângere penală împotriva societății R.P.C. SRL, pentru infracțiunea de înșelăciune, începându-se în acest sens urmărirea penală.
Pe parcursul urmăririi penale, cu sprijinul autorităților și al Interpolului s-a constat că, de fapt, ambele bunuri de leasing au fost înstrăinate de către administratorul societății R.P.C. SRL în Spania, respectiv în Germania, cel din Spania fiind indisponibilizat de către autoritățile spaniole și restituit finanțatorului Y IFN SA, iar cel din Gemania fiind vândut unei terțe persoane de „bună credință”.
Pe tot parcursul procesului penal, au fost administrate probele cu martori și cu înscrisuri, a fost audiat inculpatul, precum și asociații acestuia, iar în ședința publică din data de 02.12.2020, instanța a decis definitiv condamnarea inculpatului, administrator al societății R.P.C. SRL, la pedeapsa de 2 ani și 4 luni de închisoare, cu executare, pentru săvărșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată, în baza articolului 244 alin. 1, C.p. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.p. și art. 5 C.p.
De asemenea, în baza art. 397 și art. 19, 25 Cod procedură penală, art. 998-999 C.civ. 1864 raportat la art. 1003 C. Civ. 1864, a admis în parte acțiunea civilă formulată de partea civilă reprezentată de finanțatorul Y IFN SA și a obligat inculpatul la plata sumei de 285.921,58 lei, reprezentând prejudiciul cauzat prin săvârșirea infracțiunii.
Iată expus un singur exemplu din multitudinea de situații cu care Avestis se confruntă în exercitarea activității de reprezentare a finanțatorilor și a altor societăți comerciale, în lupta cu utilizatorii care nu își asumă responsabilitatea unui contract, ba chiar încearcă în mod fraudulos să le provoace prejudicii.
Desigur că, un astfel de succes se datorează atât profesioniștilor specializați și competenți pe aceste segmente ale dreptului, dar și organelor de cercetare și autorităților care s-au implicat și au făcut toate demersurile necesare pentru înfăptuirea legii și pentru obținerea dreptății.
Încurajăm și ne dorim ca această implicare unitară să existe în toate situațiile pentru că, în spatele cortinei noastre se află cazuri interesante, la care lucrăm cu prisosință pentru obținerea dreptății și pentru apărarea intereselor partenerilor noștri, indiferent de cât de lungă ori aprigă se arată a fi lupta. – a subliniat Cristina Cornaci, fondatorul Avestis.
Un material Legal Marketing