“Acum trecem printr-o altă etapă, în care există o ofertă foarte variată pe piață imobiliară, dar numărul tranzacțiilor nu este unul spectaculos, iar pesimiștii spun că ne aflăm într-o situație de criză dar, cu toate acestea, mergem înainte”

“Acum trecem printr-o altă etapă, în care există o ofertă foarte variată pe piață imobiliară, dar numărul tranzacțiilor nu este unul spectaculos, iar pesimiștii spun că ne aflăm într-o situație de criză dar, cu toate acestea, mergem înainte”
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris astăzi, 06:45

Interviu exclusiv oferit de către Cristina GRECEA, fondatoarea cabinetului notarial cu același nume

“Încă îmbrățișez profesia de notar cu emoție și profund respect. Este vocația mea și o voi proteja!” Așa își începe poveste Cristina GRECEA, unul dintre importanții notari ai Bucureștiului. Interviul oferit echipei Investing in Property dezvăluie, pe lângă pasiune și drive, schimbările la care trebuie să se adapteze acest domeniu și, în aceeași măsură, o privire obiectivă asupra domeniului de real estate.

Urmărește-ne și pe Google News

Care este pulsul tranzacțiilor imobiliare la începutul acestui an?

Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Surprinzător, sunt proiecte care merg foarte bine, deși nu promiteau la început și altele care stagnează de la începutul anului după ce începuseră în forță.

În continuare nu există o predictibilitate privind volumul tranzacțiilor. Important este faptul că în România primează dorința de a fi proprietar și asta conduce la un flux de cereri de ofertă care se concretizează până la urmă prin semnarea contractului de vânzare-cumpărare.

Raportându-mă la municipiul București și împrejurimi, aș putea spune că potențialii cumpărători sunt pe zi ce trece tot mai selectivi cu privire la zone, confort, detalii de execuție și finisaje.

Una dintre principalele provocări ale domeniului în care profesați este reprezentat de modificările legislative. Făcând abstracție de partea obiectivă, cea în care trebuie să gestionați aceste modificări, să le explicați clienților și să le aplicați, la nivel de relație interumană, acest schimb de informații, de “energie”, cum menționți într-un interviu trecut, vă apropie de clienți?

Având în vedere scopul, și anume, acela de a finaliza cu succes procedura notarială solicitată de client, într-un cadru legal tot mai alambicat și plin de capcane,  este imperios necesar să dăm dovadă de o atenție sporită și să acordăm multă răbdare și înțelegere tuturor părților implicate. În general, clienții înțeleg și se adaptează noilor situații și reglementări. Plecând de la încrederea pe care clienții o acordă notarului încă de la început, de cele mai multe ori se creează o apropiere și o relație profesională care continuă uneori ani de zile.

Notarul preia toate problemele, dar și energia tensionată a clienților fiind, de cele mai multe ori, epuizat la finalul zilei. Dar, poate că asta este și farmecul profesiei noastre, că dedicăm fiecărui client câte o părticică din sufletul și energia noastră.

“Este o artă să găsești cele mai bune soluții legale ca să îndeplinețti dorințele și nevoile clientului.” Această afirmație vă aparține. Cum se construiește această artă? Te naști cu ea, sau o poți cultiva?

Cu siguranță ne naștem înzestrați cu anumite calități, dar numai perfecționarea continuă a unui talent, îl  ridică la rang de artă. Personal, am făcut și fac lucrurile cu entuziasm și implicare totală pentru că îmi place ceea ce fac.

Cum arăta în 2018 Cristina Grecea și cum arată în prezent, în relația cu segmentul de Real Estate din România? 

În ultimii șase ani am trecut prin multe schimbări și provocări. Ne amintim cu toții de perioada pandemiei care a afectat inclusiv segmentul de Real Estate și, implicit, activitatea notarială. Acum trecem printr-a altă etapă, în care există o ofertă foarte variată pe piață imobiliară, dar numărul tranzacțiilor nu este unul spectaculos, iar pesimiștii spun că ne aflăm într-o situație de criză dar, cu toate acestea, mergem înainte. În ceea ce o privește pe Cristina GRECEA, s-a maturizat în relația cu segmentul de Real Estate din România, a învățat și învață în continuare foarte multe lucruri. Evident, am ajuns și la anumite concluzii, dar prefer să le păstrez momentan pentru mine. Vă mărturisesc faptul că-mi doresc să lucrez în toamna aceasta la câteva propuneri legislative care să-i ajute și să-i protejeze pe notari în relația cu segmentul de Real Estate.

Care sunt provocările pe care le întâmpinați în desfășurarea activității dvs.?

Îmi place să cred că aceste provocări sunt doar situații care deschid oportunități.

Sigur că există o încărcătură zilnică și multe situații neprevăzute. Începând cu modificările legislative care, din păcate, sunt la ordinea zilei, există și colaborările dificile cu o serie de instituții care sunt implicate în derularea procedurilor notariale. Sunt multe de spus, dar este important de reținut că notarii se adaptează mereu și reușesc să depășească cu brio toate dificultățile demonstrând, astfel, că profesia de notar este nobilă.

Cum se împacă noul trend al tehnologiei cu meseria de notar? Este un ajutor pentru ceea ce faceți?

Tehnologia este un real ajutor în domeniul nostru. Din practică rezultă foarte clar că diminuează efortul și timpul dedicat diferitelor proceduri premergătoare finalizării și autentificării actelor notariale. În acest mod, ne putem concentra eforturile pentru găsirea și aplicarea celor mai bune soluții care să vină în sprijinul clienților noștri.

Cum este privită profesia de notar în România? Ce credeți că ar trebui îmbunătățit în această privință?

Pentru mine personal, încă din copilărie, a fi notar îmi părea un vis, ceva magic, cu o încărcătură deosebită. Am multă emoție și un profund respect pentru această profesie și poate că sunt subiectivă, dar îmi doresc ca în viitor această profesie să fie cel puțin așa cum a fost atunci când m-am îndrăgostit de ea!

În prezent, cred că există necesitatea unor mici ajustări în relația cu profesiile adiacente, încercări și provocări care vin și din segmentul de real estate, și peste toate acestea intervine modelul cultural.

În ceea ce privește îmbunătățirile, cred că o uniformizare a procedurilor instituțiilor statului ar fi benefică în practică. Digitalizarea ne ajută și ea, însă până la un punct. În altă ordine de idei, cred că trebuie să mai adăugăm o serie de servicii noi și, în viitorul apropiat, chiar să aliniem onorariile notariale cu cele ale colegilor noștri din Uniunea Europeană.

Credeți într-o asociere a profesiilor avocat-notar? Poate această posibilitate să aducă în piață servicii mai bune?

Deși la bază cele două profesii sunt înrudite, diferențele sunt evidente. Nu pot să mă gândesc la o „asociere”, dar pot să spun că cele două profesii se completează în anumite direcții și punct. În practică, am observat unele suprapuneri ciudate aș spune, și cu care eu, personal, nu sunt de acord.

Orice tranzacție imobiliară intră în portofoliul notarului pentru că notarul și numai el are în atribuțiile sale procedura de autentificare a contractelor care vizează transferul de proprietate (vânzare, ipotecă, dare în plata etc) și nu prea înțeleg rolul avocaților care, în mod bizar, oferă asistență clienților pentru încheierea acestor tranzacții imobiliare! De cele mai multe ori, avocații clienților trimit draft-uri de contracte notarului, fac presiuni și dau dovadă de un exces de zel, numai pentru a justifica niște onorarii exagerate.

În concluzie, povestea este simplă. Notarul face din oficiu toată această muncă de „due diligence” și își asumă întreaga răspundere în momentul în care autentifică tranzacția respectivă. Unde este răspunderea avocatului în demersurile despre care vorbeam mai devreme? Cred că ar fi momentul să delimităm prin lege aceste aspecte care, de cele mai multe ori, îngreunează sau distrug o tranzacție, prin confuzia și presiunea cu care intervin colegii noștri avocați, între părțile contractului și notar.

Având în vedere că pentru tranzacțiile imobiliare legea prevede în mod expres forma autentică pentru transferul dreptului de proprietate.

„Să ne reamintim că Notarul Public reprezintă garanția de siguranță și legalitate prin neutralitate, confidențialitate, cu o reputație solidă și că Rolul său este unul esențial, major prin însăși vocația sa.”

Cum a arătat anul 2023 pentru cabinetul pe care îl coordonați și ce perspective sunt pentru anul acesta?

Anul 2023 a fost un an al schimbărilor. Ne-am mutat sediul într-o casă veche și frumoasă, cu o arhitectură plină de istorie și parfum de fericire!

A fost o decizie pentru care mă felicit! Într-o dimineață de primăvară, deși nu aveam în plan această schimbare, când am vizitat noul sediu, am decis pe loc că trebuie să ne mutăm. Am avut un deja vu că activitatea biroului meu notarial nu se potrivește în interiorul clădirilor de birouri, fiind în continuare o activitate care, prin natura sa necesită intimitate, discreție și eleganță, cel puțin pentru segmentul de clienți pe care-l avem noi.

În ceea ce privește tranzacțiile, am cunoscut clienți noi, dar am finalizat și proiecte mai vechi. În general, am încheiat anul 2023 cu bine și am pregătit începutul anului 2024 cu ideea de a mă asocia cu un notar tânăr, cu experiență și dorință de muncă. Este adevărat că a  durat câteva luni căutarea dar, la final de Iulie, am găsit exact ceea ce mi-am dorit. O voi prezenta curând pe asociata mea și sunt sigură că ea va fi aceea care va aduce plus valoare biroului nostru.

Ce sfaturi le-ați oferi celor care vizează o carieră notarială?

Să fie dedicați acestei cariere și să se ”înarmeze” cu multă răbdare și empatie, să caute mereu soluțiile legale, să fie gata să învețe și să se perfecționeze din prima zi, până la finalul carierei lor. Notarul trebuie să aibă mereu zâmbetul pe buze, să fie calm, înțelegător și să fie în același timp și un bun psiholog.

Munca de notar este o muncă pentru om, comparabilă cu cea a unui medic sau a unui preot – pentru liniștea și siguranța lui atunci când intră în raporturile juridice cele mai importante și cele mai complexe din viața sa.

Un material Investin in Property

viewscnt
Afla mai multe despre
cristina grecea
notar