După mai bine de un an de la declanșarea pandemiei, numeroase companii își fac planuri cu privire la întoarcerea angajaților la locul de muncă, spațiile de birouri urmând să treacă printr-un proces de transformare, care va ține cont de numărul zilelor pentru care aceșia vor opta să fie prezenți fizic în sediul firmei, spune Dan Fați, director general al companiei Dacris, unul dintre cei mai mari importatori și distribuitori de birotică, papetărie și soluții complete pentru birouri de la noi din România.
"Semnele sunt din ce în ce mai pozitive, sunt în contact cu clienții noștri, cu partenerii noștri, cu furnizorii noștri și aud numai lucruri bune, în sensul că din ce în ce mai multe firme renunță la ideea de a elimina metri pătrați din spațiile de birouri și vor transformarea acestora în spații pentru oamenii care vor veni 5 zile din 7 la birou și în spații comune pentru cei care nu vor veni 5 zile, ci doar o zi sau două zile pe săptămână. Avem solicitări din partea clienților către divizia noastră de mobiler de transformare a acestor spații de birouri în spații mixte pentru cei care vor veni în fiecare zi și cei care vor fi mai puține zile în birouri", a spus Fați la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 18.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.
El a adăugat că în unele companii există tendința de a atrage din ce în ce mai mult angajații către birouri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Avem parte de evenimente de mic dejun gratuit, tombolă cu premii pentru cei care vin la birouri, sunt situații în care în prima vineri a unei luni se dau ciocolată sau fructe pentru cei care vin la birouri, toate aceste acțiuni urmărind ideea de socializare. În perioada pandemiei, unele companii au organizat petreceri de Haloween, petreceri în pijama sau de Crăciun prin intermediul calculatorului, pentru ca echipele să rămână sudate. Companiile au dat dovadă de foarte mare deschidere în a avea echipe foarte unite și pentru a depăși această perioadă de criză, care a lăsat urme, cum ar fi suprasolicitare sau anxietate", a afirmat șeful Dacris.
Fați a menționat că ultimele studii arată că forța de muncă din România a intrat, la debutul pandemiei, cu o suprasolicitare de 8%, iar în momentul de față s-a ajuns la 25% din cauza lucrului de acasă.
Pentru Dacris, o companie care importă și distribuie produse de papetărie și echipamente pentru birouri, realizările anului 2020 au fost similare anului 2019, cu un ușor plus.
"Cea mai importantă creștere au avut-o produsele administrative și de prevenție. Practic, business-ul nostru nu este doar în zona de papetărie și birotică, acoperă și zona administrativă, cum ar fi echipamente de protecție, mobilier, produse promoționale și de tipar. Având deja un portofoliu de produse și o rețea de parteneri, ne-a fost foarte ușor să ne adaptăm și, în primele trei luni de la declanșarea lockdown-ului, am importat produse de prevenție", a spus Fați.
Și partea de mobilier a crescut foarte mult, spune șeful Dacris.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Head of Sales Middle East, Zurich Insurance: O societate nu poate fi eficientă fără condiții minime de sănătate. Componenta de fraudă - de la 8 la 50%. Dubai - exemplu de succes"Fiecare dintre noi a realizat că scaunul din bucătărie sau living este foarte bun pentru o oră sau două pentru lucrul cu calculatorul, nu pentru 8 ore. Practic, după o săptămână sau două, fiecare a început să se resimtă. În acest context, scaunele, birourile, lămpile, produsele pentru ridicarea laptopurilor sau susținerea picioarelor sau a spatelui au înregistrat o creștere foarte rapidă. De asemenea, pe fondul restricțiilor de deplasare, purificatoarele de aer și umidificatoarelor au avut o creștere extraordinară. Totodată, laptopurile și tabletele au consemnat cifre în urcare", a afirmat Fați.
La începutul pandemiei, conducerea Dacris a transmis un e-mail către toți angajații și le-a transmis că, indiferent de ce va întâmpla, echipa va rămâne împreună.
"Apoi am luat măsuri de siguranță pentru angajați, mai ales pentru cei din zona logistică și pentru cei care mai veneau la birou și, din 300 de angajați, doar 14 persoane s-au îmbolnăvit. Am investit în zona online mai mult decât ne bugetasem inițial, am mutat depozitul într-un spațiu mult mai mare pentru a fi eficienți în zona de livrări. Din cauza restricțiilor, echipa de vânzări la telefon a crescut cu 40%. În zona de birouri am renunțat la serviciile firmei de curățenie și am cumpărat aspiratoare automate, care își încep circuitul de curățenie la anumite intervale de timp. Firma noastră nu mai are de ani de zile coșuri de gunoi sub birourile angajaților noștri. La sfârșitul programului de lucru, biroul este lăsat curat și obiectele utilizate în timpul lucrului - laptopurile, agendele, capsatoarele, instrumentele de scris - sunt puse de fiecare angajat în dulapul personal", a spus șeful Dacris.