Autoritățile românești trebuie să se implice în promovarea destinațiilor locale atât turiștilor români, fiind un obiectiv imediat, cât și turiștilor străini, deoarece o campanie derulată de acestea ar avea o amploare mai mare decât cele inițate de antreprenori, spune Ionuț Nedea, CEO Litoralulromanesc.ro, la Profit TV.
„Așteptăm o reacție mult mai viguroasă din partea autorităților centrale și cele locale, iar aici mă refer la Ministerul Economiei, care ar trebui să se implice așa cum vedem că se implică autoritățile din Grecia, în mod special, și le vom vedea și pe cele din Turcia. Trebuie să vedem că dau un semnal de normalitate, de revenire la normal așa cum ne așteptăm cu toții, că vin în sprijinul promovării destinațiilor românești pentru turiștii români, pentru că acesta este obiectivul principal. Sigur că este foarte important să facilităm accesul turiștilor români și în destinațiile externe, cum ar fi Grecia, Turcia, Bulgaria, dar principala preocupare a Ministerului Economiei și Turismului ar trebui să fie aceea de a facilita accesul românilor în destinațiile locale”, transmite Ionuț Nedea, la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 18.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.
De altfel, CEO-ul arată că autoritățile nu au organizat o campanie de promovare a litoralului românesc pe piața externă și este foarte greu ca antreprenor și operator privat să poți promova o astfel de destinație sau oricare alta în mediul extern.
„În ciuda faptului că alocăm un buget de peste 1 milion de euro de promovare pentru litoralul românesc - ceea ce sunt convins că este un buget mult mai mare decât cel alocat de statul român pentru promovarea acestei destinații - nu reușim să avem amplitudinea pe care ar putea să o aibă o campanie derulată de Guvernul României”, spune Nedea.
Conform CEO-ului, autoritățile trebuie să vină și cu mesaje de sprijin și încurajare pentru turiștii români și să adopte măsuri concrete pentru facilitarea bunei desfășurări a sezonului estival pe litoral.
„Toată lumea pregătește spațiile de cazare, terase, locuri de joacă. Este un entuziasm foarte mare pentru că vom deschide sezonul estival de data aceasta, spre deosebire de anul trecut, la 1 Mai odată cu minivacanța de Paște. Evident trebuie să vină și cu derogarea legată de purtarea măștii pe plajă, pentru că ar fi anormal. Trebuie să vină cât mai repede cu acest mesaj că nu va fi o astfel de măsură în vigoare, în așa fel încât turiștii să stea liniștiți că nu vor fi obligați să poarte masca pe plajă. Riscul de răspândire a virusului pe plajă este absolut minim. Am văzut anul trecut că lucrurile s-au desfășurat în condiții normale, că nu au fost probleme și rata de infectare în sezonul estival a fost foarte scăzută”, specifică Nedea.
De altfel, antreprenorul anunță că restricțiile de circulație vor fi ridicate în localitatea Constanța până la 1 Mai, orașul trecând din scenariul roșu în cel galben.
„Ne schimbăm culoarea, de la roșu la galben și, sperăm, ulterior la verde. Prin urmare, nu vor mai fi aceste restricții de circulație. În egală măsura, în ceea ce privește purtarea măștii, cu siguranță se va lua măsura despre care vă spuneam, se va excepta de la purtarea măștii în aer liber, în zona de plajă. Însă este nevoie să venim cât mai rapid cu aceste măsuri. Toată industria de turism se bazează pe un business predictibil, trebuie să știi cum va arăta sezonul, cum vor arăta următoarele două luni și în funcție de aceasta îți poți modela afacerea. Trebuie anunțat cât mai devreme, în așa fel încât oamenii să înceapă să rezerve, să înceapă să consume pentru că orice turist vrea să profite de ofertele speciale care sunt acum. Obiectivul este ca să beneficieze clienții de ofertele care sunt acum, cu 20-30% mai mici decât cele care vor fi în vară”, specifică CEO-ul.
Referitor la rezervările pentru minivacanța de Paște, Nedea spune că lucrurile funcționează foarte bine, dar oamenii au nevoie de predictibilitate, iar autoritățile trebuie să explice clar ce se întâmplă în fiecare scenariu.
„Cu rezervările în momentul de față suntem aproape de nivelul din 2019, care știm că a fost cel mai bun an din turismul de litoral din România. Însă, vedem o corelație foarte strânsă de data aceasta între tot ceea ce înseamnă informații vehiculate în media, numărul de cazuri de infectare zilnic și vânzări. Oamenii, neavând un orizont predictibil, neștiind ce se va întâmpla, se bazează exclusiv pe aceste informații. În momentul în care au văzut că a crescut numărul de cazuri de infectare la începutul lunii, numărul de rezervări a scăzut, evoluția a fost invers proporțională.
Recent, premierul a comunicat oamenilor că nu se pune problema unei noi carantine și că-și dorește revenirea la o viață normală la data de 1 iunie. Au fost semnale foarte bune pe care noi le-am simțit imediat în vânzări. Oamenii reacționează emoțional în perioada aceasta și este foarte important să venim cu mesaje cât mai clare și pe un anumit termen. Înțelegem că nu putem veni să spunem ce se va întâmpla peste 6 luni, dar cred că putem să ne dăm seama ce se va întâmpla peste 3 luni”, specifică Nedea.