VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Alexandru Ciuncan, director UNSAR: Un mediu antreprenorial mai informat este mai rezistent în fața riscurilor. Un plan de asigurări poate face diferența între continuarea activității și declanșarea falimentului

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Alexandru Ciuncan, director UNSAR: Un mediu antreprenorial mai informat este mai rezistent în fața riscurilor. Un plan de asigurări poate face diferența între continuarea activității și declanșarea falimentului
scris 2 apr 2021

Un mediu antreprenorial mai bine informat este, cu siguranță, unul mai puternic și mai rezistent în fața riscurilor, explică directorul general al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), Alexandru Ciuncan.

"Cred că în ultimele 12 luni, atipice pentru toată lumea, s-au suprapus două categorii de riscuri. Avem, pe de o parte, riscurile pe care mediul de afaceri trebuia să le gestioneze oricum în primele luni ale anului 2020, până la declanșarea pandemiei, cărora li s-au suprapus niște riscuri legate de tot ce a însemnat pandemie. UNSAR, prin campania pe care a demarat-o, vine în întâmpinarea nevoii de informare a antreprenorilor, în special al zonei IMM-urilor, pentru că acestea au fost printre cele mai afectate de criza sanitară. Denumită Business SOS, campania își propune să pună dispoziția antreprenorilor o serie de informații pe site-ul asiguropedia.ro", a arătat Ciuncan la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 18.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.

Urmărește-ne și pe Google News

Antreprenorii pot descărca de pe platforma asiguropedia.ro, gratuit, o serie de ghiduri, broșuri și alte materiale de informare referitoare la managementul riscului și se pot familiariza despre ce pot face cu ajutorul unei asigurări.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. UNSAR: România este tributară asigurărilor auto și unui cadru legislativ pentru asigurări de locuințe ce sigur poate fi îmbunătățit. Creștere a interesului românilor pentru tot ceea ce înseamnă asigurare CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. UNSAR: România este tributară asigurărilor auto și unui cadru legislativ pentru asigurări de locuințe ce sigur poate fi îmbunătățit. Creștere a interesului românilor pentru tot ceea ce înseamnă asigurare

"Demersul nostru este sprijinit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și susținut de alte 14 organizații, cum ar fi camere de comerț și asociații profesionale non-asigurări, pentru a putea ajunge mai aproape de această zonă de antreprenoriat și pentru a putea la dispoziția tuturor aceste informații. Noi am colectat din rândul membrilor UNSAR date legate de despăgubirile achitate în cursul anului 2020 pentru clienții persoane juridice și am realizat un top 5 al riscurilor care au provocat cele mai mari daune pe zona de asigurări de bunuri și proprietăți pentru companii", spune directorul organizației.

Analiza datelor a scos în evidență că, pentru riscurile din Top 5, au fost plătite anul trecut despăgubiri de peste 140 de milioane de lei, în condițiile în care la nivelul industriei de asigurări sunt plătite zilnic, pe ansamblu, despăgubiri în echivalent a 3,5 milioane de euro.

"Incendiul a fost principalul risc din Top 5 pentru care s-au plătit despăgubiri, respectiv circa 90 de milioane de lei. Pe locul doi au fost exploziile, urmate de inundații, furtună și avarii accidentale. Existența unui plan de asigurări potrivit specificului fiecărui business poate face diferența între continuarea activității și faliment în momentul producerii riscului asigurat. Vrem să fim aproape antreprenori și să le oferim informații esențiale în această perioadă cu adevărat dificilă", a mai spus Ciuncan.

Decizia UNSAR de a se adresa IMM-urilor a fost motivată de faptul că peste 60% dintre acestea au fost afectate și și-au redus activitatea în 2020 față de 2019, conform Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Allianz-Țiriac: Pe termen lung, obligativitatea decontării directe va aduce îmbunătățiri pe piața RCA. Comportamentul consumatorilor se va schimba, prețul își va pierde rolul fundamental CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Allianz-Țiriac: Pe termen lung, obligativitatea decontării directe va aduce îmbunătățiri pe piața RCA. Comportamentul consumatorilor se va schimba, prețul își va pierde rolul fundamental

"Un alt motiv este ponderea mare a acestui sector în economia națională din punct de vedere al numărului de firme mici și mijlocii în total persoane juridice. Am abordat acest sector pentru că am considerat că accesul IMM-urilor la informații despre asigurări este mai redus, spre deosebire de companiile multiaționale, care au personal dedicat pentru această activitate și politici de transfer al riscurilor", a explicat Ciuncan.

Reprezentantul UNSAR spune că, prin intermediul campaniei, se urmărește ca IMM-urile să ia decizii informate și responsabile în privința încheierii unui contract de asigurare.

"Vrem să-i învățăm să pună întrebările potrivite atunci când intră în dialog cu consultatul lor de asigurări. Consultanța este obligatorie în România în baza legislației europene privind distribuția în asigurări și este important să pui întrebările potrivite, ce să întrebi, și cum să-ți gestionezi riscurile la nivelul unei firme, să înțelegi riscurile la care te expui și impactul acestora asupra activității companiei. La nivelul zonei antreprenoriale, decizia de asigurare este de cele mai multe una internă, luată de către persoana care se ocupă de business-ul respectiv. Unul din mesajele campaniei este că fiecare dintre noi trebuie să fie mai conștienți de riscurile la care ne expunem", a mai spus Ciuncan.

viewscnt
Afla mai multe despre
unsar
campanie
asigurari
imm
antreprenori