Cum a arătat industria turismului în primul an al pandemiei? La limita supraviețuirii, cu pierderi catastrofale, de ordinul sutelor milioanelor de lei, relevă date centralizate de platforma confidas.ro și furnizate Profit.ro. Agențiile de turism au fost și încă sunt pe muchie de cuțit din cauza pandemiei.
În 2020, România număra 3.418 de agenții de turism aflate în stare de funcțiune, care totalizau o cifră de afaceri de circa 1,5 miliarde de lei. Aproape jumătate dintre acestea au raportat pierderi cumulate de 183 de milioane de lei, în timp ce restul au reușit totuși să înregistreze un profit însumat de aproximativ 123 de milioane de lei. O diferență uriașă față de profitul net înregistrat în 2019, de 349 de milioane de lei, și o cifră de afaceri cumulată de 4 miliarde de lei.
Agenția de turism Travel Brands S.A., deținută cu o participație de 99% de Der Touristik Eastern Europe a.s. și cu 1% de Der Touristik CZ a.s., a înregistrat cea mai mare cifră de afaceri în 2020, de aproape 79 de milioane de lei, dar și cea mai mare pierdere, de 24 de milioane de lei. Recent, Travel Brands S.A. a absorbit Dertour România, pe care o deține integral. În urma fuziunii, Dertour își va înceta existența, se va dizolva fără lichidare, urmând să fie radiată din Oficiul Registrului Comerțului. Data la care fuziunea produce efecte juridice este 31 decembrie 2021.
CITEȘTE ȘI TOP Străinii domină piața locală a materialelor de construcții. Germanii și elvețienii, cei mai mari producători prezenți în România, cu afaceri de miliarde de leiLanțul de agenții Travel Brands a fost fondat în 2018 de către omul de afaceri Dragoș Anastasiu, care l-a vândut un an mai târziu către Exim Holding, parte a DerTour (grupul REWE).
Happy Tour SRL, deținută de fondul spaniol GED Eastern Fund II, cu o pondere de peste 97% în capitalul social al firmei, este a doua companie din clasament care înregistrează cele mai mari pierderi în 2020, de aproape 4,9 milioane de lei. În vară a fost anunțat că Compania Hey, Be Well! AG, al cărei unic acționar este Javier Garcia del Valle, preia 100% din acțiunile agenției de turism Happy Tour. Garcia del Valle este CEO Happy Tour de 13 ani și fost acționar minoritar.
Topul este completat de compania greacă SunMedair Travel & Tourism Services, cu pierderi de 4,7 milioane de lei, deținută de Ioannidis Prodromos Richardos, care este acționar majoritar.
Grupul Aerotravel, controlat de Mihai Ciprian David, cu un pachet de 85% din acțiuni, și de Nițu Georgel-Antonio, cu o participație de 15%, urmează în clasament, cu pierderi de aproape 4 milioane de lei. De asemenea, și agenția de turism Aerotravel a fost amendată de Consiliul Concurenței, alături de celelalte 12 companii din domeniu.
Topul a fost realizat eliminând companiile care erau în stare de insolvență, faliment, dizolvare, lichidare, sub incidența Legii 85/2006 și Legii 85/2014 sau cu întrerupere temporară a activității.