CNN, invitație pentru turiști să viziteze România și țările din Europa de Est, ignorate acum din cauza războiului: Populația locală are nevoie de turism mai mult ca niciodată. Călătorind în aceste țări, sprijiniți eforturile lor de a ajuta refugiații ucraineni

CNN, invitație pentru turiști să viziteze România și țările din Europa de Est, ignorate acum din cauza războiului: Populația locală are nevoie de turism mai mult ca niciodată. Călătorind în aceste țări, sprijiniți eforturile lor de a ajuta refugiații ucraineni
scris 8 aug 2022

România și Polonia țări care au graniță comună cu Ucraina, nu mai reprezintă acum o prioritate pentru turiști, mai ales după imaginile cu refugiați care fug de război, scrie CNN într-o analiză privind turismul în Europa de Est.

Totuși, o problemă ține și de faptul că țări precum România și Polonia nu sunt pe lista de priorități a turiștilor proaspăt ieșiți din pandemie, dornici să vadă ceva nou și poate, inaccesibil, până acum, scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Holdingul românesc Green Group, având în spate fondul de investiții Abris, cumpără în străinătate CITEȘTE ȘI Holdingul românesc Green Group, având în spate fondul de investiții Abris, cumpără în străinătate
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Mișcarea de „răzbunare a călătoriilor ratate” face ca oamenii să rezerve călătorii din lista de dorințe, ceea ce înseamnă că destinațiile principale cedează sub presiune, în timp ce locurile mai puțin cunoscute sunt trecute cu vederea, susțin jurnaliștii britanici.

Aceasta este o teorie a lui Tom Smith, director general regional pentru Europa la Intrepid Travel.

„Este vorba mai degrabă de tendințele post-pandemice, decât de război”, spune el. „Oamenii au petrecut luni întregi gândindu-se la locurile pe care și-au dorit întotdeauna să le viziteze, așa că nu este surprinzător faptul că optează pentru călătorii care includ „marile lovituri” din Europa Centrală și de Est”, explică Smith.

El consideră totuși că Polonia și România au înregistrat o scădere irefutabilă legată de invazie.

„Am călătorit recent în România și, deși erau câțiva turiști, localnicii mi-au spus că au văzut o scădere mare a turismului, în special în jurul zonei Deltei Dunării, cea mai apropiată de Ucraina. Când a avut loc invazia, a existat nervozitate în legătură cu călătoriile în Europa de Est în general. Acum că oamenii au văzut că războiul este limitat la Ucraina, se simt mai încrezători. Dar când vine vorba de țările care se învecinează cu Ucraina, există încă o oarecare reticență.

Din nefericire, acest lucru se întâmplă într-un moment în care populația locală are nevoie de turism mai mult ca niciodată, pe măsură ce se recuperează după pandemie. Oamenii s-ar putea să nu fie siguri dacă este potrivit să viziteze – dar, călătorind în aceste țări, sprijiniți eforturile lor de a ajuta refugiații ucraineni”, spune el.

La sfârșitul lunii martie, ministrul adjunct al sportului și turismului din Polonia, Andrzej Gut-Mostowy, a declarat presei că anulările din partea vizitatorilor străini au crescut cu 30% până la 40%. Compania aeriană europeană Jet2 a suspendat chiar și zborurile către Polonia în luna martie. Acestea vor fi reluate în septembrie – doar că prea târziu pentru mulțimea de turiști din vacanța de vară.

Frații Pavăl (Dedeman) își urcă participația la Simtel CITEȘTE ȘI Frații Pavăl (Dedeman) își urcă participația la Simtel

Este o tendință care poate fi observată în întreaga Europă de Est. Operatorul turistic Last Night of Freedom, care organizează petreceri ale burlacilor și burlăcițelor în toată Europa, a văzut cum rezervările pentru Cracovia din Polonia s-au prăbușit cu 60% pentru vara anului 2022.

„Cred că atunci când a început invazia, oamenii auzeau despre bombe în apropierea graniței, iar acum au această imagine în cap”, spune fondatorul Matt Mavir.

Siguranța personală nu este singurul motiv pentru care oamenii stau departe. „Oamenii spun că nu vor să meargă undeva și să fie văzuți că se distrează într-un loc în care percep că sunt mulți refugiați. Cineva și-a pierdut casa și tu ești acolo în tricouri asortate, bând bere – este o juxtapunere care nu se potrivește”, spune Matt Mavir.

Cifrele Agenției de Turism din Ungaria arată o scădere de 37% către această țară în primele șase luni ale anului 2022, comparativ cu 2019. Americanii au scăzut cu 65%. Agenția spune că cifrele sunt în creștere și speră să vadă sfârșitul anului cu doar 10% mai puțin.

Slovacia, care are o graniță comună cu vestul Ucrainei, a înregistrat o scădere cu 49% a numărului de vizitatori străini față de 2019, potrivit cifrelor furnizate de consiliul său de turism pentru perioada ianuarie-mai.

„Este greu de spus câți nu au vizitat din cauza fricii de pandemie și câți sunt îngrijorați de conflictul din Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt. Capitala Bratislava se află la granița cu Austria, la o oră de Viena – și la 16 ore de Kiev. Cu toate acestea, granița comună este suficientă pentru a-i speria pe oameni.

viewscnt
Afla mai multe despre
cnn
turism
romania