Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care grupul german Xella cumpără Macon, unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcții din România, de la fondurile Polish Enterprise Fund V și Polish Enterprise Fund VI, administrate de Enterprise Investors. Xella Group este unul dintre cei mai importanți producători mondiali de materiale de construcții pentru zidărie din domeniul betonului celular autoclavizat (BCA). Enterprise Investors este fostul proprietar al magazinelor Profi din România.
Simultan, Xella va prelua și firmele Simcom Var, producător de var și ipsos, Simbeton, fabricant de produse din beton pentru construcții, și Simtera, fabricant de produse ceramice, parte a grupului Macon, tranzacția fiind avansată de la finele anului trecut.
Enterprise Investors a cumpărat Macon în 2006 de la angajații și foștii manageri ai companiei. Doi ani mai târziu, fondul a furnizat companiei Macon capital adițional pentru achiziția competitorului său, Simcor Group, un producător de materiale de construcții cu activitate în Transilvania.
Cu sprijinul fondurilor Enterprise, Macon a fuzionat cu Simcor, creând un jucător de top în România. În prezent, compania administrează patru puncte de producție și este producătorul numărul 1 de BCA și stâlpi de electricitate din țară, dar și unul dintre cei mai importanți furnizori de var, elemente prefabricate și teracotă.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Lidl a cumpărat un teren în București de la un furnizor de mobilă cu acționari chineziCompania estimează venituri de aproximativ 150 milioane lei (33 milioane euro) în acest an, având aproximativ 800 de angajați.
“Cooperarea dintre Enterprise Investors și echipa de management foarte competentă condusă de Marius Marin s-a dovedit de succes pe parcursul investiției noastre în Macon. Buna noastră colaborare a fost importantă mai ales în vremurile tulburi ce au urmat crizei globale, când, deși sectorul construcțiilor a scăzut dramatic, Macon a reușit să își crească cota de piață printr-o continuă adaptare la noile condiții și câștigând noi piețe.” a spus Dariusz Prończuk, managing partner la Enterprise Investors, care a coordonat această investiție. “Compania este într-o formă foarte bună și sunt optimist cu privire la oportunitățile sale de creștere în viitor”, a adăugat Șerban Roman, Vicepreședinte Enterprise Investors, care coordonează activitatea firmei în România.
RTPR Allen & Overy a fost consultantul juridic al Enterprise Investors, iar PWC Romania a fost consultant M&A.
CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză: Frații Comăniciu, foști proprietari ai Delaco, lasă lactatele și intră în imobiliare - au cumpărat un mare centru comercial, prima investiție în România a grupului britanic MillerXella Group este unul dintre cei mai importanți producători mondiali de materiale de construcții pentru zidărie din domeniul betonului celular autoclavizat și domenii conexe, cu vânzări de 1,5 miliarde euro și 6.700 de angajați (începând din 2016). Grupul are sediul în Duisburg, Germania, 97 de fabrici și numeroase centre de vânzare ȋn 30 de țări. Xella produce și comercializează în România zidărie premium din BCA sub marca YTONG, iar din 2013 și produse termoizolatoare minerale sub marca Multipor.
Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală și de Est. Activă din 1990, firma a strâns nouă fonduri cu un capital total care depășește 2,5 miliarde euro. Aceste fonduri au investit 1,8 miliarde euro în 139 de companii din diverse sectoare și au vândut 124 de companii realizând încasări brute de 3,6 miliarde euro. Exiturile includ 34 de listări ale unor companii din portofoliu la bursele de valori din Varșovia, Praga și New York.
În noiembrie 2016, Enterprise Investors a vândut rețeaua de magazine Profi către fondul de investiții Mid Europa pentru 553 milioane euro, cea mai mare tranzacție din istoria retailului românesc, anunțată atunci în premieră de Profit.ro.