DOCUMENT Restaurantele se redeschid în interior de la 1 septembrie. Sunt redeschise și cinematografele. Condițiile de funcționare

DOCUMENT Restaurantele se redeschid în interior de la 1 septembrie. Sunt redeschise și cinematografele. Condițiile de funcționare
scris 28 aug 2020

Redeschiderea spațiilor interioare ale restaurantelor va fi permisă de la 1 septembrie, a decis joi seară Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Reluarea activității va fi permisă în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori. Programul de lucru va fi între orele 6-24. Cluburile, discotecile și barurile rămân închise, dar se redeschid cinematografele, sălile de specatcole și concerte.

Astfel, se aprobă reluarea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.

Urmărește-ne și pe Google News
Schimbare importantă în retail. Va fi interzisă ”autoservirea” în cazul anumitor tipuri de pâine și produse de panificație CITEȘTE ȘI Schimbare importantă în retail. Va fi interzisă ”autoservirea” în cazul anumitor tipuri de pâine și produse de panificație

Comitetele Județene pentru Situații de Urgență din județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, pot decide restricționarea sau închiderea activității operatorilor economici dintr-o anumită localitate, din zona de competență, dacă incidența cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeași perioadă de timp, trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori.

Programul de lucru al operatorilor economici nu poate începe înainte de orele 06.00 și nu se poate prelungi după orele 24.00, ultima comandă putând fi preluată cel târziu la orele 23.00.

În aceleași condiții este aprobată deschiderea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.

ANALIZĂ Românii s-au întors la malluri. Marii proprietari raportează un impact scăzut al COVID-19 asupra afacerilor. Puține contracte rezilitate și încasări amânate CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Românii s-au întors la malluri. Marii proprietari raportează un impact scăzut al COVID-19 asupra afacerilor. Puține contracte rezilitate și încasări amânate

De asemenea, este aprobată desfășurarea activității cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.

Tot de la 1 septembrie, este permisă organizarea evenimentelor private, a cursurilor de instruire/ workshopuri pentru adulți, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu un număr de participanți de maximum 50 de persoane în interior și de maximum 100 de persoane în exterior, cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății.

Se menține măsura privind suspendarea activității cluburilor, discotecilor și a barurilor în interiorul clădirilor.

Organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisăfără a depăși 50 % din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județe/municipiul București este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.

Autoritățile au mai prevăzut limitarea la nivel național a programului de funcționare a teraselor între orele 06.00-24.00.

TOATE MĂSURLE DISPUSE POT FI CONSULTATE AICI

GALERIE FOTO Premieră - Angajații barurilor și restaurantelor au ieșit pe stradă CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Premieră - Angajații barurilor și restaurantelor au ieșit pe stradă

Măsura redeschiderii restaurantelor fusese anunțată joi de premierul Orban, care susținuse că restaurantele din hoteluri vor putea fi deschise, indiferent de situația epidemiologică din zonă, iar celelalte restaurante vor funcționa condiționate de nivelul local de infectări cu Coronavirus.

”De ce am stabilit și data de 1 septembrie? Pentru că în ceea ce privește domeniul HoReCa sezonul cald e pe final. Cel puțin în zona turism, hoteluri, moteluri, pensiuni, este din ce în ce mai greu să asiguri servirea mesei afară din cauza temperaturilor scăzute, în special dimineața și seara. Practic, riscăm să afectăm și domeniul de ospitalitate de turism dacă nu permitem servirea mesei. Servirea mesei, de exemplu, pentru turiștii din hoteluri va fi permisă, sigur în niște condiții, indiferent de răspândire, ca să nu afectăm dorința de cazare. În ce privește restaurantele autonome vom ține cont de nivelul de răspândire a epidemiei”, a explicat premierul Orban.

Comisia Europeană aprobă ajutorul de stat pentru IMM-uri în valoare de 935 milioane de euro introdus de România CITEȘTE ȘI Comisia Europeană aprobă ajutorul de stat pentru IMM-uri în valoare de 935 milioane de euro introdus de România

Reprezentanții HoReCa s-au întâlnit ieri cu premierul Ludovic Orban, căruia i-au solicitat insistent, în ultima perioadă, ca Guvernul să permită redeschiderea spațiilor interioare ale restaurantelor. Înaintea discuției, ei au transmis un nou mesaj către autorități -  dacă această măsură nu va fi luată la 1 septembrie, până la finalul anului vor intra în șomaj în jur de 200.000 de angajați din acest sector.

Regulile pregătite pentru deschiderea spațiilor interioare ale restaurantelor au fost prezentate anterior de Profit.ro AICI.

"Noi am solicitat astăzi premierului să deschidem la data de 1 septembrie, deci nu mai așteptăm niciun număr. La nivel național este importnat  să deschidem la data de 1 septembrie. Avem 400.000 de angajați cu slujbele în pericol, deci nu se pune problema să mai așteptăm. Evident, vor fi excepții punctuale, acolo unde nivelul epidemiologic nu este ținut sub control", a afirmat Dragoș Petrescu, secretarul general al Patronatului restaurantelor (HORA) și proprietar al lanțului City Grill.

La discuție au paritcipant și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și șeful DSU, Raed Arafat, și reprezentanți ai Ministerului de Finanțe.

"A venit vremea ca ultima țară din Europa cu restaurantele închise la interior să le redeschidă, bineînțeles, în condiții de siguranță, pe model european. Guvernul Orban are șansa astăzi să păstreze locurile de muncă a sute de mii de oameni, în loc să-i trimită în șomaj", a spus anterior pentru Profit.ro Dragoș Petrescu.

Măsură a șocului din industria HORECA pentru fabricanții de bere: Bermas Suceava își reduce afacerile semestriale cu o un sfert, trece pe pierdere și își adâncește datoriile cu o treime CITEȘTE ȘI Măsură a șocului din industria HORECA pentru fabricanții de bere: Bermas Suceava își reduce afacerile semestriale cu o un sfert, trece pe pierdere și își adâncește datoriile cu o treime

El susține că, dacă interioarele restaurantelor nu vor fi redeschise la 1 septembrie, până la finalul anului vor intra în șomaj 200.000 de persoane, respectiv jumătate dintre angajații din HoReCa la nivel național.

"Sunt multe firme mici în toată țara, cu un hotel mic, un restaurant, o pensiune, iar ei sunt cei mai afectați. Spre deosebire de litoral, unde lucrurile s-au mai mișcat, toată țara a fost la pământ. Toate restaurantele și hotelurile au fost la pământ la nivel național, iar din această toamnă li se va da lovitura de grație dacă nu se deschid interioarele, pentru că vine frigul și oamenii nu vor mai putea mânca pe terase", a mai spus Petrescu.

Premierul Orban declarase recent că interioarele restaurantelor ar putea fi deschise de la 1 septembrie, "în anumite condiții".

viewscnt
Afla mai multe despre
restaurante
deschidere
hoteluri
guvern
1 septembrie
orban