Numărul dozelor de vaccin antigripal a fost dublat anul acesta, ajungând la aproximativ trei milioane față de 1,5 milioane anul trecut, producătorii reușind să suplimenteze numărul astfel încât să fie acoperită cererea. Urmează ca prima jumătate să fie livrată până la sfârșitul acestei luni, a anunțat Iulian Trandafir, Președinte al Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), la Profit Health Forum.
Videoconferința, transmisă în direct pe site-ul profit.ro, pe pagina de Facebook Profit.ro, ca și de către postul de televiziune Profit TV, a fost organizată cu sprijinul Pfizer, al Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), al Roche Romania și al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM)
„Vaccinarea antigripală a fost mai diferită anul acesta față de anii trecuți. Felicit autoritățile și producătorii pentru că au reușit să aducă în România vaccinul antigripal încă din luna septembrie, fiind o premieră. Sperăm că acoperirea vaccinală antigripală va fi foarte bună anul acesta, iar anul viitor și mai bună. În principiu, comenzile pentru vaccinul antigripal se dau în lunile ianuarie, februarie. Pentru anul acesta noi le-am dat în luna februarie. Din păcate, pandemia a început în martie. Noi nu am știut de asta, comenzile au fost cumva la nivelul anilor trecuți, cererea de anul acesta fiind mult mai mare”, a specificat Trandafir.
Referitor la vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, președintele ADRFR a spus că vor exista trei categorii de produse, vorbind din punct de vedere al distribuției și nu al modului științific în care ele vor acționa.
„Vor fi produse care vor trebui distribuite la minus 70-80 de grade, ceea ce este o premieră pentru sistemul de distribuție pharma din România. Vor exista vaccinuri care vor fi distribuite la minus 20 grade, ceea ce nu este o premieră pentru că au existat vaccinuri poliorale acum câțiva ani care se distribuiau la minus 20 de grade. Aici există experiență, știm cum se poate face. Și există un al treilea tip de vaccin, vaccinul normal să îi spun așa, care trebuie să respecte un interval de temperatură de 2-8 grade pentru care există în momentul de față infrastructură și experiență”, a specificat Trandafir.
De altfel, președintele ADRFR a expus recomandările Organizației Mondiale a Sănătății referitoare la extinderea serviciilor de vaccinare de la sistemul național existent în fiecare țară, în cazul României prin medicii de familie, la introducerea unor echipe mobile care să se deplaseze la domiciliu pentru persoanele vârstnice sau în anumite locuri din țară unde nu există cabinete de medici de familie sau posibilitatea de a livra vaccinul altfel, includerea farmaciilor în acest sistem de imunizare, organizarea serviciilor de vaccinare și în școli, universități, la locurile de muncă, în supermarketuri sau așa numitele Drive-Thru, așa cum există Drive-Thru pentru testarea PCR.
„Serviciile de vaccinare ar trebui să se desfășoare și prin farmacii. Avem aproximativ 8.000 de farmacii care pot presta acest serviciu de vaccinare. Nu știu dacă toate 8.000 vor presta sau vor vrea să presteze, dar putem considera că sunt câteva mii de farmacii în România care pot veni în ajutorul sistemului actual de vaccinare și pot face ca acest program să fie de succes. Serviciile medicale la domiciliu ar putea să fie dublate și de o livrare a medicației la domiciliu. Pentru anumiți bolnavi cronici această perioadă a reprezentat o perioadă extrem de dificilă. Credem că o schimbare legislativă care să permită livrarea medicamentelor la domiciliu mai ales pentru persoanele bolnave cronice va fi benefică și în ajutorul tuturor”, a mai spus Trandafir.
Referitor la vaccinarea împotriva COVID-19, președintele ADRFR a spus că dacă va trebui ca 70-80% din populație să fie vaccinată pentru a reuși stoparea pandemiei, vor fi necesare 13-14 milioane de doze la 19 milioane de locuitori, care vor fi aduse în țară, depozitate pentru câteva zile, distribuite la nivel național în toate centrele respective, administrate, urmărite loturile, tipul de vaccin care se administrează, iar dacă vaccinarea pentru SARS-CoV-2 va fi asemănătoare cu cea antigripală, fiind efectuată anual, va reprezenta o problemă pentru autorități, pentru infrastructura actuală.
„În general, vor fi necesare două doze la un interval de două săptămâni și atunci trebuie să existe o evidență foarte clară cu ce vaccin a fost vaccinată persoana respectivă deoarece eu sper să existe mai multe vaccinuri care să fie disponibile și pentru România. Asociația noastră este pregătită să ajute în orice moment, cu infrastructura pe care o are, dispunem de sute de mașini de distribuție, avem zeci de mii de metri pătrați de depozitare cu care putem veni în ajutorul autorităților pentru a rezolva această problemă a vaccinării cât mai repede. Se pare că vaccinarea aceasta nu se va face o singură dată. Dacă vaccinarea va avea o periodicitate anuală, va trebui să avem undeva la 25-30 milioane de vaccinări anuale în condițiile în care vor exista două doze și, când vorbesc anual, vorbesc suplimentar față de ce există acum. Infrastructura actuală permite sistemului național de vaccinări să funcționeze foarte bine, numai că o adăugare de 20-30 milioane de doze pe an va forța extraordinar de mult sistemul, atât din punct de vedere al depozitării și al distribuției, cât și sistemul de administrare a vaccinurilor, ca să nu mai vorbim de partea legată de eliminarea deșeurilor în acest caz”, a spus Trandafir.