Sustenabilitatea creșterii economice trebuie analizată și din perspectiva pieței muncii, în contextul în care România a pierdut în ultimii ani aproximativ 3 milioane de persoane plecate să lucreze în principal în țările din vestul Europei. În această situație, pentru a suplini golul și pentru a rămâne competitivă, România trebuie să aducă forță de muncă din țări din afara UE, cum ar fi cele din Orientul Mijlociu și Asia, a declarat Fady Chreih, CEO Regina Maria, la Profit Growth Forum, organizat cu sprijinul BNR.
Forumul are ca parteneri ExxonMobile, OMV Petrom, Mastercard, Visa, Raiffeisen Bank, Orange, Eximbank, UP Romania, Fondul Proprietatea, Idea Bank, cărora le mulțumim pentru participare
Efectele lipsei personalului specializat sunt puternic vizibile în sectorul medical, domeniu în care Regina Maria este una dintre principalele rețele private din România.
"Problema privind creșterea sustenabilă ține de forța de muncă, cu cine vrem să generăm această creștere economică. România este extrem de închisă din punct de vedere al mobilității forței de muncă. Sunt un susținător al deschiderii României către altă forță de muncă, non-UE. Vedem deja că, în domeniul sănătății, Polonia a deschis către Ucraina, către alte țări, această posibilitate de a lucra pentru a suplini lipsa de personal medical și cred că este o soluție pentru sustenabilitatea creșterii economice să deschidem granițele pentru forța de muncă din afara Uniunii Europene. Trebuie să aducem forță de muncă din țări din Orientul Mijlociu, din Asia, din alte țări non-UE, astfel încât productivitatea muncii în România să fie la aceiași parametri, altfel nu ar mai fi sustenabilă”, a spus Fady Chreih.
CITEȘTE ȘI PROFIT GROWTH FORUM: Sergiu Manea, CEO BCR - Să ne concentrăm pe „petele gri” din infrastructura de transport. Lipsa centurii Bucureștiului mănâncă din PIB-ul țăriiForța de muncă din România a pierdut în ultimii ani câteva milioane de persoane, plecate în cea mai mare parte în țările dezvoltate din vestul Europei. Printre acestea s-au aflat în ultimii ani și foarte mulți medici și asistente, la nivelul sistemului medical din România existând în prezent un deficit important de personal.
Problema medicilor și asistentelor. Avem în toate centrele medicale celebre români care lucrează ca anesteziști, chirurgi, asistente
"Dau un exemplu din domeniul medical. Ambiția noastră a fost să avem școli foarte bune. Asta a fost ambiția anilor `80-`90, să pregătim foarte bine resursa umană. Este atât de bine pregătită, încât foarte mulți dintre medicii și asistentele care nu se mai regăsesc în sistemul de stat din România au plecat în străinătate. Avem în toate centrele medicale celebre din lume români care lucrează acolo, anesteziști, chirurgi, asistente, sunt extrem de apreciați", a afirmat Fady Chreih.
România are nevoie de o viziune clară în ce privește reținerea forței de muncă în țară. Strategia anterioară, de a avea o forță de muncă pregătită nu mai este suficientă, întrucât mulți români bine pregătiți pleacă pentru a lucra în alte țări.
CITEȘTE ȘI PROFIT GROWTH FORUM: Germania recomandă Guvernului să dezvolte sistemul dual de învățământ, extrem de benefic pentru economia germană. Lipsa de predictibiltate a legislației continuă să fie obstacol în afaceri"Din păcate, în momentul de față asistentele din România sunt motivate să plece, cu precădere în Italia, este pe primul loc ca destinație. Facem un studiu de piață pe zona asta și pleacă cu precădere în Italia, Franța, Spania și, după aceea, în Anglia", a afirmat Fady Chreih.
Pentru a ține personalul medical în țară este necesară concurența mai multor factori, cum ar fi salarizarea adecvată, tehnologia din spitale, îmbunătățirea mediului de lucru și siguranța pacientului, a spsus el.