Ministrul german al Sănătății cere reglementări UE pentru a opri migrația medicilor

Ministrul german al Sănătății cere reglementări UE pentru a opri migrația medicilor
scris 14 ian 2019

Uniunea Europeană ar trebui să ia în calcul adoptarea unor reglementări care să oprească statele membre să își fure reciproc medicii și alți profesioniști, consideră ministrul german al Sănătății, Jens Spahn.

Ministrul german este de părere că atragerea medicilor din alte state europene creează un efect de domino, așa cum se întâmplă în cazul medicilor germani plecați să lucreze în Elveția.

Urmărește-ne și pe Google News

"Pot să îi înțeleg. Elveția este o țară frumoasă. Dar este clar că există o lipsă a acestor profesioniști în Germania. Apoi, doctorii polonezi vin să lucreze la noi în țară și, ca rezultat, apare o lipsă a acestora în Polonia. Acest lucru nu poate fi în regulă. Ar trebui, deci, să ne gândim dacă e necesar să creăm noi reglementări legate de atragerea persoanelor de anumite profesii în cadrul UE, fără a pune sub semnul întrebării, în mod fundamental, libertatea de mișcare în Europa", a declarat ministrul pentru Blick am Sonntag, un tabloid elvețian, fiind citat de Reuters.​

Românii, pe ultimele locuri în UE în privința cheltuielilor pentru recreere și cultură CITEȘTE ȘI Românii, pe ultimele locuri în UE în privința cheltuielilor pentru recreere și cultură

Ministrul german a adăugat că, în prezent, există astfel de acorduri în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, care ar putea servi ca model, însă nu a oferit detalii în acest sens.

Germania este, alături de Marea Britanie și Franța, una dintre principalele destinații ale medicilor români plecați în străinătate.

Aproximativ 15.700 de medici români lucrează în străinătate, principalele cauze pentru care au emigrat fiind corupția și lipsa oportunităților de dezvoltare profesională, potrivit unui studiu realizat de Asociația Română pentru Promovarea Sănătății (ARPS).

În noiembrie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, declara că este luată în calcul încheierea unui act adițional la contractele de muncă ale medicilor rezidenți, astfel încât aceștia să rămână un anumit număr de ani în țară, după finalizarea studiilor, argumentând că aceștia sunt finanțați direct din bugetul Ministerului Sănătății, iar salariile lor au crescut considerabil.

viewscnt
Afla mai multe despre
medici
doctori
ue
strainatate
medici plecati
personal medical
migratie
libera circulatie