Inteligența artificială poate depista cancerul la colon cu mare precizie

Inteligența artificială poate depista cancerul la colon cu mare precizie
scris 31 oct 2017

Un grup de cercetători japonezi au reușit să antreneze și să folosească un sistem de inteligență artificială pentru a depista din timp cancerul la colon.

Doctorul Yuichi Mora de la Universitatea Showa din Tokio a prezentat în cadrul unei conferințe de gastroenterologie ce a avut loc la Barcelona rezultatele unui experiment în care a folosit inteligența artificială pentru depistarea din timp a cancerului la colon.

Urmărește-ne și pe Google News

Echipa condusă de doctorul Mora a furnizat AI-ului peste 30.000 de imagini cu celule sănătoase și canceroase, pentru ca acesta să învețe să facă diferența între cele două situații.

După procesul de învățare sistemul de inteligență artificială a fost testat cu 500 de imagini care arătau polipi de colon măriți de 500 de ori.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Conform echipei de cercetători japonezi, nivelul de acuratețe al depistării celulelor canceroase a fost de 86%, ceea ce este impresionant în acest domeniu. AI-ul a putut să determine în mai puțin de o secundă dacă polipul din imagine era canceros sau nu.

În acest fel, cu ajutorul AI-ului, medicii ar putea să depisteze cancerul la colon înainte ca celule infectate să devină maligne și să răspândească în sânge.

Cancerul la colon își are originea în polipi care se transformă în tumori. Tratamentul are șanse mari de reușită dacă depistarea se face din timp, exact ceea ce poate face mai rapid și mai eficient inteligența artificială.

AI-ul poate fi de folos în multe domenii medicale, așa cum au demonstrat în ultimul an și alți cercetători. Acesta poate să prevadă atacul de acord cu acuratețe mai mare decât medicii și, de asemenea, poate depista boala Alzheimer cu 10 ani înainte de apariția simptomelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
cancer
inteligenta artificiala