Îmbunătățirea sănătății în rândul populației prin investiții în acest domeniu poate adăuga 9% la PIB-ul României în 20 de ani. Astfel, efectele economice ale îmbunătățirii sănătății în rândul populației, inclusiv extinderea participării în muncă și creștere productivității, au potențialul de a majora PIB-ul anual al României cu 26 de miliarde de dolari până în 2040, comparativ cu scenariul în care condițiile actuale se mențin.
Fiecare dolar investit în domeniul sănătății ar aduce un beneficiu economic de 1,8 dolari pentru România.
Extinderea participării în muncă a anumitor categorii de persoane (vârstnici, persoane cu probleme de sănătate și dizabilități etc) ar putea genera un plus de 11,5 miliarde de dolari în economia românească în 2040. Reducerea nivelului de sănătate precară ar genera 7,8 miliarde de dolari, iar creșterea productivtății prin îmbunătățirea nivelului de sănătate, 4,3 miliarde de dolari, relevă un studiu al companiei de consultanță McKinsey&Company.
CITEȘTE ȘI Persoanele care sosesc din România în Marea Britanie trebuie să se izoleze în continuare 14 zile. România nu a intrat pe lista de 59 de state și teritorii pentru care este eliminată carantina din 10 iuliePe baza mijloacelor de tratare și prevenire a bolilor deja existente la scară largă, reducerea potențială a gradului de sănătate precară la nivel global este de aproximativ 40% în următoarele două decenii. Pentru România, reducerea potențială este de 37% în acest interval.
În România, cel mai mare potențial din punct de vedere al efectelor economice îl au medicamentele pentru bolile de inimă, prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și diabetul.
"Pandemia de Covid-19 ne reamintește cât de importantă este sănătatea pentru indivizi, societate și economia globală. În ultimul secol, îmbunătățiri în domeniul sănătății precum vaccinurile, antibioticele sau nutriția au salvat milioane de vieți și au reprezentat un catalizator pentru creșterea economică. O sănătate mai bună susține creșterea economică prin extinderea forței de muncă și prin stimularea productivității, aducând totodată beneficii sociale imense. Totuși, în ultimii ani, creșterea costurilor cu sistemul de sănătate a dominat discursul public, în timp ce sănătatea ca investiție în economie a lipsit din discuție", potrivit raportului.
La nivel global, îmbunătățirea sănătății ar putea contribui cu 12.000 de miliarde de dolari la PIB în 2040, echivalentul a 8%.