Posibilitatea de a se programa pentru vaccinare împotriva Covid 19 nu mai exista pentru persoanele vulnerabile din etapa a doua în cea mai mare parte a țării. În București și în 30 de județe din cele 41 nu mai există niciun loc liber, în niciun centru de vaccinare dedicat, arată platforma electronică special creată de Guvern. Autoritățile au promis suplimentarea centrelor de vaccinare cu încă 180, unde vor ajunge vaccinurile Astra Zeneca, însă acestea nu vor putea fi făcute persoanelor mai de peste 55 de ani. Pentru acestea sunt recomandate doar vaccinuri precum cele produse de Pfizer și Moderna, mai puțin disponibile în această perioadă.
UPDATE ora 20.36 Vaccinul AstraZeneca, recomandat și persoanelor în vârstă de peste 65 de ani.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Situația locurilor de programare disponibilă este precară și în cele 11 județe în care acestea încă mai există. Pentru întreaga zonă de sud-est, bătrâni peste 65 de ani și bolnavii cronici mai au la dispoziție, pentru a se programa la vaccinare, un singur loc în Prahova, la Urlați, tot un singur loc în județul Giurgiu (în satul Hotarele) și două locuri în Constanța (la spitalul din Hârșova).
În județul Harghita mai sunt disponibile 2 locuri, tot 2 și în Botoșani. Pentru tot județul Cluj mai există libere 4 locuri, tot 4 și în Caraș Severin, 7 în Mehedinți, 8 în Maramureș, 14 în Gorj și 63 în Suceava.
În tot restul țării, platforma guvernului nu mai permite nicio programare până pe 25 martie în centrele de vaccinare la care au acces bolnavii cronici și bătrânii peste 65 de ani, iar lista de așteptare promisă de coordonatorul campaniei, Valeriu Gheorghiță, nu este încă funcțională.
"Aș vrea să menționez ca noutate faptul că ne dorim activarea și înființarea centrelor mobile de vaccinare, care urmează să intre în activitate foarte probabil din a doua jumătate a lunii martie, pentru a asigura vaccinarea persoanelor din mediul rural din localitățile pentru care accesul persoanelor la un centru de vaccinare fix este deficitar sau se face cu dificultate și, de asemenea, un element important este legat de implementarea facilității listei de așteptare din platforma de programare. Această listă de așteptare va deveni funcțională odată ce numărul centrelor de vaccinare de la nivel național va fi cel prevăzut conform etapei a doua a strategiei de vaccinare și, de asemenea, vor fi activate începând cu luna aprilie toate centrele de vaccinare care vor deservi inclusiv populația generală din etapa a treia a strategiei de vaccinare", a anunțat președintele CNCAV, marți, într-o conferință de presă.
El a explicat că persoanele care se vor înscrie pe lista de așteptare vor fi notificate prin SMS și e-mail când apare un loc disponibil.
CITEȘTE ȘI INTERVIU Andrei Săvescu, despre premium în businessGheorghiță a mai anunțat și că, începând de astăzi, se va deschide posibilitatea de programare în platforma de programare după modalitățile cunoscute pentru cele 180 de cabinete noi de vaccinare, unde vor fi distribuite dozele de vaccin de la AstraZeneca. Pentru bătrâni, însă, acestea nu vor fi disponibile. “Aceste 180 de cabinete noi de vaccinare sunt distribuite la nivelul fiecărui județ, în funcție de numărul persoanelor cuprinse între grupa de vârstă 18 și 55 de ani, ținând cont de faptul că acest tip de vaccin, la momentul actual, este recomandat pentru aceste grupe de vârstă, incluzând atât persoane cu boli cronice din aceste grupe de vârstă, cât și persoane care deservesc activități esențiale. Modalitățile de programare sunt neschimbate, rămân practic ca și cele de până la acest moment", a araătat președintele CNCAV.
Gheorghiță a precizat că vor fi aproximativ 500.000 de locuri disponibile până la sfârșitul lunii martie pentru cele 180 de cabinete noi de vaccinare.