ULTIMA ORĂ BCE crește din nou dobânzile cu jumătate de punct procentual și anunță, de pe acum, că pregătește o majorare similară în martie

ULTIMA ORĂ BCE crește din nou dobânzile cu jumătate de punct procentual și anunță, de pe acum, că pregătește o majorare similară în martie
scris 2 feb 2023

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat din nou dobânzile, la ședința de politică monetară de astăzi, pentru a cincea oară la rând, în încercarea de a tempera inflația din zona euro.

Cum conlucrează autoritățile de management cu băncile, consultanții și clienții, măsurile care pot îmbunătăți relația între partenerii implicați în proiecte, greșelile de evitat în relația bănci-clienți, soluțiile pentru a crește sumele cheltuite efectiv în proiecte din sumele deja alocate din PNRR, care stau în conturi, vor fi anunțate la conferința Profit.ro & First Bank, programată pentru 14 februarie și care va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

BCE a decis astăzi să majoreze cu 50 de puncte de bază cele trei rate ale dobânzii cheie, menținând ritmul din luna decembrie. Astfel, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor crește la 3%, 3,25% și, respectiv, 2,5% începând cu data de 8 februarie 2023.

Urmărește-ne și pe Google News
România ia pauză de la emiterea de euroobligațiuni. Operațiune în premieră pregătită CITEȘTE ȘI România ia pauză de la emiterea de euroobligațiuni. Operațiune în premieră pregătită

BCE a anunțat, de asemenea, că va anunța o majorare similară luna viitoare, în contextul în care inflația de bază este persistentă.

"Consiliul guvernatorilor va păstra direcția în ceea ce privește majorarea semnificativă a ratelor dobânzilor într-un ritm constant și menținerea acestora la niveluri suficient de restrictive pentru a asigura revenirea la momentul oportun a inflației la nivelul țintei sale de 2% pe termen mediu. În consecință, Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE și anticipează majorarea în continuare a acestora.

Având în vedere presiunile inflaționiste la nivelul inflației de bază, Consiliul guvernatorilor intenționează să majoreze ratele dobânzilor cu încă 50 puncte de bază în cadrul ședinței sale de politică monetară din luna martie și va evalua apoi traiectoria ulterioară a politicii sale monetare. Menținerea ratelor dobânzilor la niveluri restrictive va reduce, în timp, inflația prin frânarea cererii și va proteja, de asemenea, împotriva riscului unor valori crescute persistente ale anticipațiilor privind inflația. În orice caz, deciziile viitoare ale Consiliului guvernatorilor privind ratele dobânzilor de politică monetară vor depinde în continuare de date și vor urma o abordare de la o ședință la alta", notează BCE.

INFOGRAFIC Doar 67 companii de impact au intrat în insolvență în 2022 cu toate că la nivel național sunt peste 13.000 astfel de companii aflate în diverse stadii de dificultate CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Doar 67 companii de impact au intrat în insolvență în 2022 cu toate că la nivel național sunt peste 13.000 astfel de companii aflate în diverse stadii de dificultate

De asemenea, Consiliul guvernatorilor a decis astăzi cu privire la modalitățile de reducere a deținerilor Eurosistemului de titluri de valoare achiziționate în cadrul programului de achiziționare de active (asset purchase programme – APP). După cum s-a comunicat în luna decembrie, portofoliul APP se va diminua, în medie, cu 15 miliarde de euro pe lună în perioada cuprinsă între începutul lunii martie și sfârșitul lunii iunie 2023, ritmul ulterior al acestor reduceri urmând să fie determinat în timp. Reinvestirile parțiale vor fi efectuate, în linii mari, în concordanță cu practica actuală. Mai exact, sumele de reinvestit reziduale vor fi alocate proporțional cu ponderea răscumpărărilor la nivelul fiecărei componente a APP și, în cadrul programului de achiziționare de titluri emise de sectorul public (public sector purchase programme – PSPP), cu ponderea răscumpărărilor la nivelul fiecărei jurisdicții și al emitenților naționali și supranaționali.

Inflația din zona euro a încetinit peste așteptări în ianuarie, ceeea ce va conduce, probabil, la dezbateri mai aprinse legate de cât de mult mai trebuie să crească dobânzile. Rata inflației încetinit la 8,5%, în timp ce estimările indicau un nivel de 8,9%. În decembrie, inflația se situase la 9,2%, iar maximul record, de peste 10%, a fost atins în luna octombrie.

A fost a treia încetinire lunară la rând, la cel mai redus nivel al ultimelor 8 luni. Declinul are la bază creșterea mai lentă a prețurilor la energie, dar inflația CORE s-a menținut la 5,2%.

GRAFICE Vânzările de vehicule comerciale din România, trei ani de scădere din patru CITEȘTE ȘI GRAFICE Vânzările de vehicule comerciale din România, trei ani de scădere din patru

În iulie, BCE a majorat dobânzile pentru prima dată în 11 ani. Majorarea de atunci, de 0,5 puncte procentuale, a depășit așteptările analiștilor. Ulterior, la următoarele două ședințe de politică monetară, BCE a decis majorări record ale dobânzilor, de 0,75 puncte procentuale. În decembrie, ritmul majorărilor a fost temperat la jumătate de punct procentual.

Ieri, Rezerva Federală (Fed) a SUA a majorat dobânda de referință cu 0,25 puncte procentuale.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanda
dobanzi
inflatie