Intențiile de a realiza invesiții ale companiilor din sectorul manufacturier britanic sunt la cel mai redus nivel de la criza financiară încoace, în timp ce optimismul privind exporturile s-a redus cel mai mult din 2001 încoace, arată un sondaj publicat marți de Confederația Industriei Britanice (CBI-Confederation of British Industry).
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
Companiile din industria manufacturieră britanică anticipează, pentru următoarele 3 luni cel mai amplu declin al comenzilor din 2009, pe fondul incertitudinilor din jurul Brexit și a încetinirii economiei globale, potrivit sondajului, în special din cauza scăderii comezilor din străinătate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, așteptările privind exporturile au avut cea mai gravă deteriorare din ultimii 18 ani, notează Bloomberg.
Pe lângă Brexit, cererea pentru exporturi este afectată și de conflictul comercial SUA-China și încetinirea economiei globale.
"O combinație între incertitudinile Brexit și creșterea economică slăbită afectează în mod clar sentimentul și perspectivele privind exporturile, așteptările privind angajările fiind și ele la minimul de la criza financiară globală", spune Rain Newton-Smith, economist șef al CBI.
Datele din sondajul CBI nu sunt întotdeauna în linie cu datele oficaile privind producția industrială publicate ulterior, în special în momente în care tulburările politice și incertitudinile din economie afectează sentimentul general în industrie.
"Sectorul manufacturiei pare să simtă la maximum încetinirea economică globală, iar pregătirile înainte de termenul pentru Brexit nu ajută la diminuarea efectelor", afirmă Samuel Tombs, economist Pantheon Macroeconomics, citat de Reuters.
La sondaj au participat 285 de companii din sectorul manufacturier.
Producția a scăzut, influențată în special de vehicule motorizate și echipament de transport. Optimismul privind mediul de afaceri s-a deteriorat în cel mai rapid ritm de după referendumul din 2016 privind Brexit.