România, cea mai slabă productivitate a resurselor naturale din UE

România, cea mai slabă productivitate a resurselor naturale din UE
scris 22 mar 2021

România și Bulgaria au avut, în 2019, cea mai slabă productivitate a resurselor naturale din Uniunea Europeană, potrivit datelor prezentate acum de biroul european de statistică, Eurostat.

De ce este important: Această productivitate cuantifică relația dintre dimeniunea unei economii și utilizarea resurselor naturale. Indicatorul crește dacă PIB-ul crește mai rapid decât consumul de resurse (măsurat prin indicatorul "consum intern de materiale").

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea interesant: După o perioadă de creștere moderată, productivitatea resurselor a crescut brusc în timpul crizei financiare din 2008-2009, pe fondul scăderii puternice a consumului intern de materiale. Criza a avut un impact negativ puternic pentru industriile care utilizează intensiv resurse (manufactură, construcții etc), efectele fiind mai pronunțate decât în cazul altor sectoare. Pentru criza Covid-19 nu există încă date Eurostat care să surprindă modificările relației dintre PIB și consumul de resurse.

Conform datelor lansate acum, România este unul dintre cele 4 state membre UE unde productivitatea resurselor este mai mică de 1 euro/kg.

Productivitatea resurselor a fost, atât în Bulgaria, cât și România, de 0,42 euro/kg. Spre comparație, în Olanda, țara cu cea mai mare productivitate a resurselor, acest indicator ajunge la 5,3 euro/kg. 

Prin eMAG Ads, antreprenorii își pot promova produsele la peste 500.000 de potențiali clienți CITEȘTE ȘI Prin eMAG Ads, antreprenorii își pot promova produsele la peste 500.000 de potențiali clienți

La paritatea puterii de cumpărare (monedă artificială care înlătură diferențele de prețuri între țări), România și Bulgaria rămân pe ultimul loc în funcție de productivitatea resurselor, cu aproape 0,8 PPS/kg. Pe lângă România și țara vecină, doar Estonia mai are o productvitate de sub 1 PPS pe kilogramul de resurse.

Productivitatea resurselor în România a scăzut față de 2017 și 2018. În 2018, productivitatea era de 0,45 euro/kg, respectiv 0,86 PPS/kg. Totuși, față de anul 2000, productivitatea a crescut de la 0,23 euro/kg și 0,63 PPS/kg.

Învață de la traderi cu experiență prin Vestor CITEȘTE ȘI Învață de la traderi cu experiență prin Vestor

De la începutul mileniului, productivitatea resurselor la nivelul UE a crescut gradual, de la 1,2 euro/kg în 2000 la 2,2 euro/kg în 2019. 

viewscnt
Afla mai multe despre
productivitate resurse
resurse naturale
prodctivitate materiale
consumul intern de materiale
utilizare resurse