România și Bulgaria au avut, în 2019, cea mai slabă productivitate a resurselor naturale din Uniunea Europeană, potrivit datelor prezentate acum de biroul european de statistică, Eurostat.
De ce este important: Această productivitate cuantifică relația dintre dimeniunea unei economii și utilizarea resurselor naturale. Indicatorul crește dacă PIB-ul crește mai rapid decât consumul de resurse (măsurat prin indicatorul "consum intern de materiale").
De asemenea interesant: După o perioadă de creștere moderată, productivitatea resurselor a crescut brusc în timpul crizei financiare din 2008-2009, pe fondul scăderii puternice a consumului intern de materiale. Criza a avut un impact negativ puternic pentru industriile care utilizează intensiv resurse (manufactură, construcții etc), efectele fiind mai pronunțate decât în cazul altor sectoare. Pentru criza Covid-19 nu există încă date Eurostat care să surprindă modificările relației dintre PIB și consumul de resurse.
Conform datelor lansate acum, România este unul dintre cele 4 state membre UE unde productivitatea resurselor este mai mică de 1 euro/kg.
Productivitatea resurselor a fost, atât în Bulgaria, cât și România, de 0,42 euro/kg. Spre comparație, în Olanda, țara cu cea mai mare productivitate a resurselor, acest indicator ajunge la 5,3 euro/kg.
La paritatea puterii de cumpărare (monedă artificială care înlătură diferențele de prețuri între țări), România și Bulgaria rămân pe ultimul loc în funcție de productivitatea resurselor, cu aproape 0,8 PPS/kg. Pe lângă România și țara vecină, doar Estonia mai are o productvitate de sub 1 PPS pe kilogramul de resurse.
Productivitatea resurselor în România a scăzut față de 2017 și 2018. În 2018, productivitatea era de 0,45 euro/kg, respectiv 0,86 PPS/kg. Totuși, față de anul 2000, productivitatea a crescut de la 0,23 euro/kg și 0,63 PPS/kg.
CITEȘTE ȘI Învață de la traderi cu experiență prin VestorDe la începutul mileniului, productivitatea resurselor la nivelul UE a crescut gradual, de la 1,2 euro/kg în 2000 la 2,2 euro/kg în 2019.