România a urcat nouă poziții în clasamentul mondial al libertărții economice realizat de Fraser Institute, până pe locul 26, și s-a menținut pe un loc fruntaș la nivelul Europei Centrale și de Est, fiind depășită doar de Cehia și statele baltice.
Clasamentul institutului canadian analizează 165 de economii, în funcție de dimensiunea aparatului bugetar, cadrul legislativ și drepturile asupra proprietății, stabilitatea și predictibilitatea prețurilor, libertatea comerțului internațional și gradul de reglementare pe piața bancară, a muncii și a afacerilor (un grad de reglementare mai mare reduce punctajul pentru ibertatea economică). Datele analizate în ediția din 2022 a raportului sunt aferente anului 2020.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
România a obținut un scor general de 7,74 puncte, din 10 posibile, și este prin statele cu cel mai bun punctaj din Europa Centrală și de Est, în urma Estoniei (locul 8; 7,95 puncte), Lituaniei (locul 12; 7,82 punte) și Letoniei (locul 16; 7,77 puncte) și Cehiei (locul 17; 7,75 puncte). Anul trecut, România se situa înaintea Cehiei în acest clasament.
Punctajul României a scăzut ușor față de anul precedent, însă chiar și așa a urcat semnificativ în clasamentul global.
Bulgaria a urcat pe locul 23, cea mai înaltă poziție de la prima sa includere în raport, în 1985. Ungaria ocupă locul 57, iar Polonia, locul 80.
La nivel mondial, clasamentul Fraser Institute este condus de Hong Kong, Singapore și Elveția.
Ca și anul trecut, România stă cel mai bine la capitolul "Libertatea comerțului internațional", ocupând locul 4 la nivel global în funcție de acest aspect. Această secțiune ține cont de aspecte ca taxele vamale, contingente tarifare, resticții privind circulația capitalului, controlarea ratelor de schimb etc.
Pe de altă parte, poziția României în clasamentul general este trasă în jos de categoriile "Dimensiunea guvernului" și "Reglementare".