România a avut și în septembrie, pentru a opta lună consecutiv, cea mai mare inflație anuală din Uniunea Europeană, de 4,7%, potrivit datelor publicate miercuri de biroul european de statistică, Eurostat. Ritmul anual de creștere a prețurilor din România s-a mențiut constant comparativ cu luna august.
România este urmată în Topul scumpirilor de luna trecută de Ungaria și Bulgaria, unde inflația s-a situat la 3,7%, respectiv 3,6%. La polul opus, cele mai mici creșteri de prețuri, de 0,5% și 1,1%, au fost în Danemarca și Grecia.
Inflația anuală din zona euro a revenit la 2,1% luna trecută, de la 2% în august. Evoluția a fost dictată, în special, de prețurile la energie, care s-au majorat cu 9,5%. La nivelul UE, rata anuală a inflației s-a menținut la 2,2%.
CITEȘTE ȘI Românii și bulgarii rămân cei mai expuși din UE la riscul de sărăcie și excluziune socială. Perspectivele în domeniul de asistență socială și de sănătate - anunțate la Profit Health.forumÎn condițiile în care rata inflației din zona euro a depășit ușor ținta de aproape 2%, Banca Centrală Europeană (BCE) a confirmat, luna trecută, că valoarea achizițiilor lunare de obligațiuni din zona euro va fi înjumătățită, urmând ca programul cunoscut sub numele de "relaxare cantitativă" să fie retras complet în decembrie.
Eurostat calculează rata anuală a inflației ca variație a indicelui armonizat al prețurilor de consum (HICP) într-o lună, comparativ cu aceeași lună a anului precedent.
Potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Institutul Național de Statistică (INS), rata anuală a inflației din România, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a scăzut în luna septembrie la 5,03%, de la 5,1% în august.