România a avut, în august, a doua mare creștere a prețurilor producției industriale din Uniunea Europeană, comparativ cu luna anterioară, arată datele publicate marți de biroul european de statistică, Eurostat.
Astfel, prețurile producției industriale au crescut, în România cu 1% în august față de iulie, a doua mare creștere la nivel european după Letonia, cu un avans de 2,1%. România este urmată de Ungaria și Belgia, ambele cu o creștere de 0,6% a prețurilor.
La polul opus, prețurile au stagnat în Irlanda și au crescut cu doar 0,1% în Slovenia, Slovacia, Croația și Cipru.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În Uniunea Europeană, creșterea lunară a prețurilor producției industriale a fost de 0,3%, nivel similar cu cel înregistrat la nivelul zonei euro.
În ritm anual, prețurile producției industrustriale din România au crescut cu 5,9% în august, a noua creștere din UE. La nivelul Uniunii, avansul prețurilor a fost de 4,7%.
În vară, indicatorul percepției generale asupra economiei arăta prima evoluție pozitivă după trei luni de contracție, pe fondul avansului din domeniul serviciilor. Detaliile indicau însă așteptări mai slabe privind producția în industrie, cea mai importantă componentă a indicatorului, în timp ce consumatorii se așteaptă la deteriorarea condițiilor financiare, a celor economice și a celor privind piața muncii în lunile următoare.
Indicatorul percepției generale asupra economiei (economic sentiment indicator - ESI) este un indice compozit, realizat pe bază de sondaj, care arată percepția operatorilor economici și a populației privind starea actuală a economiei, precum și așteptările pentru evoluția viitoare. Indicatorul este calculat de Comisia Europeană și are un nivel ridicat de corelare cu evoluția produsului intern brut, fiind utilizat de economiști pentru a vedea care este tendința în economie.