Numărul de companii care vor primi ajutor de stat pentru investiții cu impact major în economie, în special înființarea de noi locuri de muncă, a ajuns în acest an la 19, un nivel record, valoarea ajutoarelor de stat fiind de aproape 950 de milioane de lei pentru proiecte cu valoare totală de circa 2,6 miliarde de lei. Cinci companii au semnat azi acordurile de finanțare, acestea fiind Pet Star Recycling, Varta Microbattery, President Premium Medcenter, Gmb România Industry și Oil Services Limited Eastern Europe.
Beneficiarii celor cinci noi acorduri de finanțare sunt:
- PET STAR RECYCLING SRL - proiectul vizează investiția de tip greenfield pentru producția de granule și fulgi din reciclarea deșeurilor PET pentru fabricarea flacoanelor PET, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 39,5 milioane de lei.
- VARTA MICROBATTERY SRL - Proiectul de investiții vizează extinderea capacității de producție pentru acumulatori și baterii pentru aparate auditive ce vor fi obținute prin noi tehnologii de fabricație, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 25,3 milioane de lei.
- PRESIDENT PREMIUM MEDCENTER SRL - Proiectul vizează înființarea unui spital de recuperare medicală (neurologică și ortopedică) prin realizarea unei construcții și achiziționarea de echipamente, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 15,6 milioane de lei.
- GMB ROMÂNIA AUTO INDUSTRY SRL - Proiectul vizează înființarea unei noi unități de producție pentru componente de motor automobile (pompă de apă si corp valvă), prin realizarea unei construcții și achiziționarea de instalații tehnice și echipamente, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 9,9 milioane de lei.
- OIL SERVICES LIMITED EASTERN EUROPE SRL - Proiectul vizează înființarea unui nou amplasament de producție pentru fabricarea de piese metalice și subansamble componente din metal pentru utilaje utilizate în industria extractivă petrolieră, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 7,67 milioane de lei.
Cele cinci proiecte aprobate acum vor crea 354 noi locuri de muncă, au o valoare totală de peste 230 milioane de lei, iar ajutorul de stat pentru finanțarea acestora este de 98 milioane de lei. Aceste proiecte vor contribui cu 103,3 milioane lei la dezvoltarea regională, prin taxele și impozitele suplimentare plătite.
CITEȘTE ȘI Încrederea analiștilor CFA în economia românească a scăzut în luna noiembrie: Rata anuală a inflației este estimată la 4,23% în următoarele 12 luniAceastă schemă de ajutor de stat, instituită în 2014, are ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea investițiilor cu impact semnificativ în economie prin finanțarea activelor corporale și necorporale aferente proiectelor de investiții. Bugetul total în 2018 pentru această schemă de ajutor de stat a depășit 1,6 miliarde de lei.
Pentru a facilita accesul la finanțare pentru cât mai multe proiecte de investiții cu impact major în economie, Finanțele au adoptat o serie de modificări de flexibilizare și simplificare a acestei scheme de ajutor de stat, una dintre cele mai importante este diminuarea plafonului minim al proiectelor de investiții eligibile la 1 milion de euro.