iBanFirst: Euro va depăși 5 lei în primul trimestru al anului viitor. Cea mai mare provocare pentru economia românească la acest moment

iBanFirst: Euro va depăși 5 lei în primul trimestru al anului viitor. Cea mai mare provocare pentru economia românească la acest moment
scris 23 nov 2021

Leul va continua tendința de depreciere față de euro în prima parte a anului viitor, cursul de schimb urmând să depășească 5 lei/euro în primul trimestru, prevăd analiștii fintech-ului iBanFirst, recent intrat pe piața locală.

Ce așteptări au băncile în legătură cu veniturile clienților în perioada următoare,  produsele bancare ale viitorului, ce se va întâmpla pe bursă și cu RCA anul viitor, alături de multe alte teme, va fi anunțat la Videoconferința Profit Financial.forum - Finanțăm repornirea economiei - Ediția a IV-a.

Videoconferința, programată pentru 8 decembrie, va fi organizată cu sprijinul Garanti BBVA, Philip Morris România, UniCredit Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank și Grupul Nordis, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV.

Detalii AICI

"Presiunile inflaționiste din ultimele luni și care vor continua cel mai probabil în următoarele 6 luni vor conduce la creșterea cursului de schimb EUR/RON. BNR va crește dobânda cheie, ceea ce va reduce parțial din presiunea pe curs, dar euro va depăși probabil pragul de 5 lei în perioada ianuarie-martie.

Urmărește-ne și pe Google News

Leul și-a continuat deprecierea față de euro de la începutul anului, așa cum era anticipat. Având în vedere că în ultima lună, România a fost lovită de cel mai grav val al pandemiei și o criză politică, ar fi trebuit să asistăm la o depreciere mai mare decât vom vedea în următoarele 2-3 luni, iar stabilitatea leului nu ar fi fost posibilă fără intervenția băncii centrale. Totuși, anticipăm că EUR/RON va depăși 5 lei/euro în primul trimestru din 2022", afirmă Alin Latu, country manager pentru România la iBanFirst.

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

Potrivit acestuia, accelerarea inflației este cea mai mare provocare pentru economia românească la acest moment. În aceste condiții,  BNR va majora dobânda cheie la de la 1,75% la 2,25% în prima partea anului viitor.

"Cea mai mare provocare pentru economia românească la momentul actual este inflația, aflată la maximul ultimilor 10 ani. Ca și în cazul celorlalte economii, rata inflației este impulsionată mai ales de creșterea prețurilor la petrol, gaze și electricitate. Blocajele lanțurilor de aprovizionare, care au condus la creșterea prețurilor la materii prime, alături de creșterea prețurilor de transport au fost de asemenea factori majori pentru evoluția inflației. În contextul în care banca centrală admite că inflația va fi mai persistentă decât se credea inițial, anticipăm ajustarea politicii monetare în viitorul apropiat. Cel mai probabil, rata dobânzii va fi ajustată în primele două trimestre din 2022, și anticipăm o majorare de la 1,75% la 2,25%", adaugă Latu.

Vestea bună este că economia românească ar urma să crească cu peste 7% în acest an, în pofida unei încetiniri în trimestrul al treilea. Totodată, problemele globale cu lanțirile ed aprovizionare pot fi o oprtunitate pentru economiile din regiune, inclusiv pentru România.

"Criza lanțurilor de aprovizionare poate aduce oportunități pentru economia românească. Multe companii din Vest care importau din.Asia întâmpină schimbări. Problemele cu lanțurile de aprovizionare și creșterea costurilor de transport și logistică îi face să se gândească la mutarea producției în Europa. Văd mult potențial pentru Europa de Sud-Est, însă lucrurile depinde mult de fiecare țară", afirmă Johan Gabriels, director pentru Europa de Sud-Est în cadrul fintech-ului.

Compania iBanFirst, intrată în România în această toamnă, a fost fondată la Paris, în 2013, și are sediul în Belgia.

Expansiunea spre Europa de Sud și Est a fost posibilă în urma achiziționării, la începutul anului, a pachetului majoritar al acțiunilor iBanFirst de către fondul american Marlin Equity Partners, printr-un acord evaluat la 200 milioane euro. Fintech-ul a inaugurat recent primul său birou în regiune, în București, sub conducerea lui Alin Latu.  

viewscnt
Afla mai multe despre
ibanfirst
fintech
alin latu
eur/ron
johan gabriels
inflatie
dobanzi