Agenția de rating Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valutã, precum și perspectiva stabilã.
Decizia reconfirmãrii ratingului suveran și a menținerii perspectivei stabile este susținutã, în opinia agenției, de statutul de membru al Uniunii Europene și de fluxurile de capital de la Uniunea Europeanã care sprijinã investițiile și stabilitatea macroeconomicã a țãrii, precum și de evoluția pozitivã a PIB-ului pe cap de locuitor și a indicatorilor de guvernanțã și dezvoltare umanã, care se situeazã la niveluri superioare țãrilor din aceeași grupã de rating (BBB).
În opinia agenției, economia României va înregistra o creștere de 2,9% în anul 2023, respectiv de 3,2% în anul 2024, în condițiile în care țara noastrã va beneficia de fonduri europene importante atât din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cât și din Mecanismul de Redresare și Reziliențã (PNRR).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunãtãțirea ratingului de țarã sau a perspectivei sunt continuarea reducerii deficitului bugetar care ar susține și o scãdere fermã a datoriei publice exprimatã ca procent din produsul intern brut pe termen mediu, precum și îmbunãtãțirea structuralã a poziției contului curent prin reducerea îndatorãrii externe și a riscurilor privind finanțarea externã.
Pe de altã parte, persistența unor deficite bugetare mari care ar conduce la o traiectorie ascendentã a ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu, cât și deteriorarea semnificativã a rezervelor de lichiditate externã, urmare a menținerii unor deficite de cont curent mari și a reducerii intrãrilor de capital extern, sunt citați ca factori care ar putea conduce la înrãutãțirea ratingului de țarã.
În primăvară, agenția transmitea că România se numără printre cele mai vulnerabile țări din regiune la riscurile legate de tranziția către o economie verde, în contextul în care investițiile în decarbonizare sunt așteptate să pună presiune suplimentară pe finanțele publice.
Costul tranziției către o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon este unul dintre principalele riscuri legate de schimbările climatice cu care se confruntă statele din Europa Centrală și de Est (ECE), arată Fitch Rating într-un nou raport.
“Este un factor care va afecta activitatea economică, finanțele publice și alți factori potențial relevanți pentru bonitate”, potrivit agenției de evaluare financiară.
CITEȘTE ȘI Oficial: Procesatorii și comercianții vor reduce egal din prețul laptelui, pentru a scădea în final cu 20%. De la ce datăPolonia, Bulgaria și România prezintă cele mai mari riscuri de tranziție la decarbonizare din Europa Centrală și de Est (ECE), se arată în raport.
Fitch evaluează riscurile privind tranziția la decarbonizare examinând expunerile economiilor pe baza unor indicatori care surprind utilizarea cărbunelui și a energiei curate în generarea de energie, intensitatea și eficiența energetică a PIB, tendința de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și proiecțiile privind progresele înregistrate în vederea îndeplinirii angajamentelor de emisii zero până în 2050, precum și necesitățile de investiții identificate pentru tranziția la energia verde.
Conform planurilor naționale pentru energie și climă, țările din ECE estimează că nevoile lor de investiții se vor ridica, în medie, la 3,9% din PIB pe an până în 2030, procent care ajunge la 7% din PIB în România și Bulgaria.
Acest lucru va spori presiunile asupra finanțelor publice, deși se preconizează că cea mai mare parte din necesar va fi acoperită de sectorul privat, precum și de fondurile UE, potrivit Fitch.
Agenția internațională notează că impactul costului cu tranziția la decarbonizare asupra ratingurilor suverane în regiune pare să fie gestionabil, “în special dacă planurile de tranziție sunt bine concepute și utilizează instrumente de politică eficiente (cum ar fi taxele și prețurile pentru carbon), dacă costurile sunt repartizate în timp și dacă pot fi identificate surse de investiții”.
CITEȘTE ȘI Metroul și autostrăzile României, construite cu muncitori din BangladeshCu toate acestea, “o anumită presiune în sensul scăderii ratingurilor” s-ar putea materializa în cazul statelor cu cea mai ridicată vulnerabilitate la riscurile legate de tranziția la decarbonizare, avertizează Fitch.
Fitch a menținut, în martie, ratingul suveran al României la BBB-, pe ultima treaptă recomandată investițiilor, însă a îmbunătățit perspectiva de țară de la negativă la stabilă, citând indicatori fiscali mai puternici, reducerea riscurilor și o mai mare stabilitate politică.