Comisia Europeană a majorat estimarea de creștere pentru economia României în acest an, de la 2,5% la 3,2%, potrivit prognozei de primăvară.
Urmărește-ne și pe Google News
În 2024, creșterea economică a României este estimată la 3,5%, fiind de asemenea revizuită în creștere față de prognoza de iarnă (de 3%).
Rata anuală a inflației este estimată la 9,7% în acest an și la 4,6% anul viitor.
CITEȘTE ȘI România a depășit pragul de 50% de umplere a depozitelor de gaze cu 2 luni mai devreme decât anul trecut
"Creșterea va continua, deși într-un ritm mai lent decât în 2022, din cauza inflației persistente, a condițiilor de finanțare stricte și a creșterii scăzute a partenerilor comerciali. Se preconizează că inflația CORE va atinge un nivel maxim în 2023, iar inflația generalăȚ se va menține peste ținta de inflație pe parcursul orizontului de prognoză", potrivit Comisiei.
Deficitul public ar urma să scadă la 4,4% în 2024, datorită creșterii puternice a veniturilor, favorizată de modificările aduse codului fiscal și de PIB-ul nominal robust, precum și datorită unei scăderi a cheltuielilor curente ca pondere în PIB. Se preconizează că ponderea datoriei în PIB va ajunge la 46,1% în 2024.
Inflația ridicată, condițiile stricte de finanțare și creșterea mai slabă a partenerilor comerciali sunt toate menite să încetinească creșterea reală. În pofida acestor piedici, Comisia se așteaptă ca evoluția consumului privat să rămână pozitivă datorită majorării salariilor și pensiilor, precum și a prelungirii plafonului prețurilor la energie până în 2025. Schemele de sprijin guvernamental și o piață a forței de muncă rezilientă vor sprijini, de asemenea, activitatea economică. Riscurile la adresa previziunilor sunt predominant negative, deoarece întârzierile în punerea în aplicare a Planului de redresare și reziliență ar putea reduce investițiile.
Politica monetară va rămâne restrictivă, ceea ce va afecta fluxul de credite către economie și investiții. Cu toate acestea, investițiile planificate în cadrul Planului de redresare și de reziliență și intrările de alte fonduri UE ar trebui să compenseze impactul condițiilor de creditare stricte. Se preconizează că investițiile vor sprijini puternic creșterea reală în 2023 și 2024.