România a avut, în trimestrul al doilea, a doua mare creștere economică din Uniunea Europeană, atât comparativ cu trimestrul precedent, cât și în ritm anual, potrivit datelor preliminare publicate de biroul european de statistică Eurostat.
Datele nu sunt încă disponbile pentru toate statele membre UE, Malta, Irlanda și Luxemburg nefiind incluse în clasamentul preliminar.
Față de al doilea trimestru al anului 2018, economia românească a avut un avans de 4,6%, de peste trei ori mai mare comparativ cu cel înregistrat la nivelul UE, de 1,4%
În ritm trimestrial, PIB-ul României e crescut cu 1%, în timp ce, la nivelul UE, creșterea economică față de primul trimestru a fost de 0,2%.
CITEȘTE ȘI Guvernul n-a reușit să se împrumute pe 12 ani din cauza dobânzilor prea ridicate cerute de investitoriCea mai mare creștere, de 5,2% în ritm anual și 1,1% în ritm trimestrial a fost înregistrată în Ungaria.
În zona euro, economia a avansat, în trimestrul al doilea, cu 0,2% față de primul trimestru și cu 1,2% în ritm anual.
Datele Eurostat sunt ajustate în funcție de factorii sezonieri.
În primul trimestru, România a avut a treia creștere economică din UE în ritm anual, de 4,9%. România a fost depășită de Irlanda și Ungaria, unde creșterea PIB a fost de 6,3%, respectiv 5,2%. Față ultimul trimestru din 2018, România a avut, în primele 3 luni, a cincea creștere economică din UE, de 1,2%, la egalitate cu Bulgaria și Lituania.
Guvernul mizează în acest an pe o creștere economică de 5,5%.
În iulie, Comisia Europeană a revizuit în creștere, la 4%, estimările privind creșterea economiei românești în acest an, în condițiile în care, în luna mai, Executivul comunitar indica un avans al Produsului Intern Brut de 3,3%. Totuși, estimarea rămâne considerabil sub ținta Guvernului.
În ceea ce privește estimările agențiilor de rating, Moody's vede o creștere de 3,3% pentru economia românească în acest an, iar S&P prognozează un avans de 3,9%.