Într-un an dominat de populism, bogații lumii au câștigat 237 de miliarde de dolari

Într-un an dominat de populism, bogații lumii au câștigat 237 de miliarde de dolari
scris 28 dec 2016

Într-un an în care voturile populiștilor au reconfigurat puterea și politica în Europa și Statele Unite, cei mai bogați oameni ai lumii încheie 2016 cu un câștig cumulat de 237 de miliarde de dolari, relatează Bloomberg.

Anul care este pe cale să se încheie a debutat cu date dezamăgitoare despre economia Chinei, în iunie a fost marcat de votul șocant al britanicilor pentru ieșirea din Uniunea Europeană, pentru ca în noiembrie să surprindă din nou cu victoria nonconformistului magnat imobiliar Donald Trump la președinția Statelor Unite, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În acest context, marile averi au fluctuat zilnic între creșteri și pierderi, la închiderea tranzacțiilor de marți fiind în urcare cu 5,7%, la 4.400 de miliarde de dolari, potrivit indicelui miliardarilor calculat de Bloomberg.

”În general, clienții au depășit volatilitatea. 2016 a fost un an spectaculos pentru activele riscante, remarcabil luând în considerare începutul anului”, a spus Simon Smiles, director de investiții pentru clienții cu averi mari la UBS Wealth Management.

Cele mai mari câștiguri au fost obținute de Warren Buffett, care și-a mărit averea cu 11,8 miliarde de dolari. Compania de investiții a lui Buffett, Berkshire Hathaway, a înregistrat o creștere puternică a activelor în sectorul transporturilor aeriene și cel bancar, în urma victoriei lui Trump în alegerile prezidențiale din 8 noiembrie.

Buffett, care s-a angajat să renunțe la majoritatea averii în scop caritabil, a donat în iulie acțiuni Berkshire Hathaway evaluate la 2,6 miliarde de dolari.

Producătorii de țigări așteaptă instalarea noului Guvern pentru a lua decizii privind prețurile în 2017 CITEȘTE ȘI Producătorii de țigări așteaptă instalarea noului Guvern pentru a lua decizii privind prețurile în 2017

Bonanza Berkshire

Miliardarul american a devenit al doua cel mai bogat om dn lume la două zile după victoria lui Trump, care a declanșat creșterea cotațiilor bursiere. Averea lui Buffett a crescut în acest fel cu 19% pe ansamblul anului, la 74,1 miliarde de dolari.

”2016 a fost un an dominat de evenimente, nu de factorii fundamentali. Convingerea că Trump va dereglementa mari părți din economie conduce piața”, a explicat Michael Cole, președinte al Ascent Private Capital Management, care administrează active de 10 miliarde de dolari.

Câștigurile individuale au fost dominate de americani, care au înregistrat patru dintre cele mai mari cinci creșteri ale averilor în cadrul indicelui Bloomberg. Între aceștia se află co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, cel mai bogat om din lume, cu 91,5 miliarde de dolari, și petrolistul Harold Hamm.

Cei mai bogați americani s-au opus în mare parte  lui Trump, în timpul campaniei, între aceștia fiind și Mark Cuban, proprietarul Dallas Mavericks, care a declarat în luna mai că acțiunile ar putea scădea cu până la 20% dacă Trump va câștiga președinția.

Administrația Trump și administrarea afacerilor

Miliardarii americani, inclusiv Buffett, au preferat-o pe rivala lui Trump, democrata Hillary Clinton. Totuși, ei au profitat de victoria republicanului, mărindu-și averile cu 77 de miliarde de dolari prin avansul post-electoral al acțiunilor, alimntat de așteptările că reglementările vor f relaxate, iar industria americană va avea de câștigat.

Magnatul imobiliar din New York își construiește un cabinet bogat în conexiuni cu lumea administratorilor de averi și a corporațiilor, dar cu puțină experiență guvernamentală, un mix despre care managerul de fonduri de hedging Ray Dalio a spus săptămâna trecută că va elibera spiritul de animal al capitalismului și va duce la creșterea în continuare a cotațiilor bursiere. Dalio este pe locul 63 în topul miliardarilor, cu o avere de 14,1 miliarde de dolari.

Investitorii și șefii de companii au salutat nominalizările făcute de Trump, între care se află miliardarul Wilbur Ross pentru conducerea Departamentului pentru Comerț și Steven Mnuchin, de la Goldman Sachs, ca secretar al Trezoreriei, care au o avere netă combinată de cel puțin 5,6 miliarde de dolari, conform indicelui miliardarilor.

”Știți, nu am fost împotriva lui Trump la fel de mult ca majoritatea oponenților săi. Este capabil și, ca om de afaceri, se pricepe la bilanțuri. Oamenii cu care se înconjoară vor avea bagaje, dar și ei au succes și sunt inteligenți”, a afirmat într-un interviu miliardarul saudit Ray Dalio.

Francezul Bernard Arnault este singurul non-american între cei mai buni cinci performeri ai anului 2016, el adăugându-și  7,1 miliarde de dolari la averea sa, care a ajuns la 38,9 miliarde de dolari. Compania sa, LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, a anunțat că piața chineză a bunurilor de lux se îmbunătățește.

Gates a rămas cel mai bogat om din lume pe tot parcursul acestui an. Amancio Ortega, cel mai bogat om din Europa, fondator al grupului de modă Zara, s-a menținut pe poziția a doua în indice cea mai mare parte a anului, dar în noiembrie i-a cedat locul lui Buffett. Ortega, a cărui avere a scăzut cu 1,7 miliarde de dolari în acest an, se află pe locul al treilea, cu 71,2 miliarde de dolari.

Frații miliardari Charles și David Koch au pierdut fiecare în acest an câte 2 miliarde de dolari, după ce grupul lor, Koch Industries, a estimat venituri anuale de până la 100 de miliarde de dolari, sub estimările inițiale de 115 miliarde de dolari.

Averile din sectorul tehnologiei s-au plasat pe locul al doilea în clasament, cu 55 de miliardari care și-au mărit averile în acest an cu 50 de miliarde de dolari, în pofida temerilor că administrația Trump va introduce noi politici care ar putea să le afecteze companiile.

”Cred că trebuie să vedem care vor fi politicile administrației. Sper că vor susține știința, tehnologia, toate lucrurile de care lumea a beneficiat cu adevărat”, a spus Sergey Valley, co-fondator al Google.

Pe primul loc în industria tehnologiei este fondatorul Amazon.com, Jeff Bezos, care și-a mărit averea în acest an cu 7,5 miliarde de dolari, după ce și-o dublase în 2015 la 60 de miliarde de dolari. El este urmat de co-fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, care a câștigat 5,4 miliarde de dolari.

Majoritatea averilor din afara SUA nu au beneficat la fel de mult de victoria lui Trump ca cele ale americanilor, fiind afectate de fluctuațiile prețurilor mărfurilor și de aprecierea dolarului. Nouă din cele mai mari scăderi ale averilor în 2016 au avut loc în afara Statelor Unite, în funte cu al doilea cel mai bogat om din China, Wang Jianlin, care a pierdut 5,8 miliarde de dolari. Wang încheie anul pe locul 21 în topul celor mai bogați oameni din lume, cu o avere de 30,6 miliarde de dolari.

Averea prințului saudit Alwaleed Bin Talal Al Saud a scăzut cu 20%, respectiv cu 4,9 miliarde de dolari. Alwaleed a anunțat în noiembrie că toate participațiile sale la companii publice precum Citigroup  sunt posibil de vânzare.

Declinul din China

Crearea de averi din China a intrat pe o traiectorie negativă în 2016 pentru prima oară de la înființarea indicelui miliardarilor de către Bloomberg, acum cinci ani, bogații țării pierzând 11 miliarde de dolari, pe fondul declinului indicelui Shanghai Shenzhen CSI 300 și al deprecierii yuanului cu 7% față de dolar.

Averea fondatorului  Alibaba Group Holding, Jack Ma, cel mai bogat om din Asia, încheie anul cu o creștere de 3,6 miliarde de dolari, la 33,3 miliarde de dolari.

China are 31 de miliardari în indicele Bloomberg, care reunesc 262 de miliarde de dolari, în timp ce Statele Unite au 179 de miliardari, cu o avere cumulată de 1.900 de miliarde de dolari, iar Germania are 39 de miliardari, care dețin 281 de miliarde de dolari.

Miliardarii ruși încep să lase în urmă efectele sancțiunilor americane și europene, inversând scăderile combinate de 63 de miliarde de dolari din 2014 și 2015 Ei și-au mărit averile cu  49 de miliarde de dolari în 2016.

Perspectivele din 2017

Managerii de fonduri ai celor mai bogați oameni din lume se pregătesc pentru un început de an frenetic în 2017, când vor începe să se concretizeze schimbările cerute de alegători în 2016. ”Trebuie să ne așteptăm la evoluții neașteptate”, consideră Sabine Kaiser, fondator al firmei de consultanță Skadvisory.

viewscnt
Afla mai multe despre
bogatii lumii
bonanza berkshire
trump