Un studiu publicat recent susține că există o legătură între timpul petrecut de copii în fața computerelor și riscul de îmbolnăvire de diabet.
Studiul întreprins de către cercetătorii de la Universitatea St George's din Londra a analizat datele a aproape 4.500 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 10 ani care învață în școlile primare din Londra, Birmingham și Leicester.
În urma studiului, s-a constat că tinerii care petrec peste 3 ore pe zi în fața unui ecran de calculator suferă de o rezistență la insulină cu 11% mai mare decât cei care folosesc gadgeturile mai puțin de o oră pe zi.
Rezistența la insulină este un factor de risc pentru diabetul de tip 2, numit și diabet non-insulino-dependent. Acesta rezistență face ca ficatul, mușchii și grăsimea să nu răspundă corectă la insulină (hormonul secretat de pancreas care controlează nivelul zahărului din sânge).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Calendarul de închidere a stațiilor de metrou, care va genera blocaje în trafic și dureri de cap călătorilor. Corporatiștii rămân fără 2 stații dintr-un focDatele folosite pentru acest studiu au fost culese între 2004 și 2007. Cu alte cuvinte, nu cuprind perioada în care folosirea smartphone-urilor și a tabletelor a explodat și, odată cu aceasta, și timpul petrecut în fața unui ecran.
În concluzia care însoțește studiul publicat luni în Arhivele bolilor din copilărie se arată că legătura dintre timpul petrecut în fața ecranelor și riscul de diabet nu este dovedită ca fiind directă, ci prin intermediul altor afecțiuni, precum supraponderabilitatea.
Cu toate astea, cercetătorii susțin că reducerea timpului petrecut în fața ecranelor va reduce, în consecință, și riscul de diabet de tip 2 la copii.