Procesatorul de plăți PayPal a decis să se retragă din Libra Association, organizația prin care Facebook, liderul proiectului, alături de companiile partenere, următește lansarea unei criptomonede proprii, bazate pe blockchain, și a unui sistem de plăți asociat. Planul s-a lovit de numeroase critici din partea autorităților din întreaga lume.
Compania nu a dat detalii despre motivele pentru care a decis să abandoneze proiectul, dar a precizat că a decis să renunțe la participarea în Libra Association la acest moment și să se concentreze pe misiunea și prioritățile deja existente", potrivit unui comunicat citat de Bloomberg.
"Sprijinim în continuare asiprațiile Libra și aștept cu interes să continuăm dialogul în legătură cu moduri viitoare de colaborare. Facebook este un partener strategic și de lungă durată pentru PayPal", au adăugat reprezentanții companiei.
Potrivit unor informații publicate cu o zi înainte de Financial Times (FT), PayPal a început să se distanțeze de proiectul Libra pe fondul intesificării verificărilor din partea autorităților de reglementare.
Un motiv de îngrijorare pentru PayPal a fost, potrivit FT, faptul că directorii Facebook nu acordă suficientă atenție reacțiilor negative provacate de anunțarea proiectului Libra. Totodată, modul în care platforma va combate spălarea de bani ridică semne de întrebare.
În iunie, Facebook s-a asociat cu alte 27 de organizații din toată lumea pentru înființarea asociației non-profit Libra și crearea unei monede virtuale omonime.
Proiectului i s-au alăturat companii de plăți precum Mastercard, PayPal, PayU, Stripe și Visa, platforme online și companii de ride-sharing Booking, eBay, Farfetch, Lyft, Spotify și Uber, organizații non-profit axate pe incluziunea financiară, ca Kiva, Mercy Corps și Women's World Banking, dar și companii din spațiul criptomonedelor, ca Anchorage, Coinbase, Xapo și Bison Trails.
La momentul în care planurile privind Libra au fost anunțate, CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, își exprima speranța că, până la momentul lansării, proiectul va avea cel puțin 100 de parteneri.
Proiectul se confruntă însă cu un val de critici.
Franța a anunțat luna aceasta că va bloca dezvoltarea monedei digitale Libra de la Facebook în Europa deoarece amenință "suveranitatea monetară" a guvernelor. Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a declarat că Libra prezintă riscuri financiare și s-ar putea înregistra abuzuri din cauza ei. Totuși, el nu a clarificat cum va putea Franța să blocheze Libra în afara celor 28 de state ale UE.
Tot de curând, vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a afirmat că Executivul Comunitar realizează o analiză privind Libra, criptomoneda pe care vrea să o lanseze Facebook, cu scopul de a vedea dacă se conformează cadrului de reglementare al UE, dacă sunt necesare modificări ale reglementării sau dacă este nevoie de un cadru specific pentru moneda rețelei de socializare. El a precizat că Bruxelles-ul a trimis un chestionar la Facebook pentru a obține mai multe detalii despre Libra și a menționat că discuțiile cu miniștrii europeni au evidențiat existența "anumitor preocupări", inclusiv cele privind implicațiile pentru stabilitatea financiară.
Chiar și CEO-ul Apple, Tim Cook, a criticat, într-un interviu acordat Les Echos, planurile Facebook legate de crearea propriei criptomonede, afirmând că statul ar trebui să-și păstreze monopolul pe emiterea de monedă, iar companiile private nu ar trebui să intre pe acest teren.
În pofida avertismentelor venite de la autoritățile din întreaga lume, Facebook intenționează să lanseze criptomoneda Libra în cursul anului viitor, a declarat recent directorul de la Facebook responsabil cu acest proiect, David Marcuss, pentru cotidianul elvețian NZZ, preluat de Reuters.