Creșterea economiei din România va fi mai lentă anul acesta decât era estimat inițial, iar în 2025 alimentele vor fi mai scumpe, nefiind exclusă nici o creștere a TVA, cu două puncte procentuale, dar nu mai devreme de jumătatea anului viitor, indică un raport al UniCredit Bank.
Prețurile spot ale energiei electrice pe piețele pentru ziua următoare din Europa Centrală și de Est, inclusiv cel din România, au fost în august mai ridicate decât cele din aceeași lună a anului trecut, situație contrară celei înregistrate în restul Europei, susține un raport al reglementatorului maghiar, MEKH, analizat de Profit.ro și care confirmă decuplarea acestei regiuni de restul Europei. România a fost cea mai scumpă piață spot din UE, și cea de-a doua din Europa, după cea sârbă, sistemul energetic autohton fiind în continuare deficitar, bazându-se pe importuri, în special din Ungaria, pentru acoperirea consumului intern și exporturile către Ucraina și Republica Moldova.
Șantierul naval Damen Mangalia (DSMa), aflat în insolvență, a anunțat livrarea primelor două structuri CAN (Conductor Anchor Nodes – noduri de ancorare conductori) în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, care va fi cea mai mare exploatare de gaze naturale din Marea Neagră românească.
Ponderea automobilelor produse în China, pe segmentul electric, dar și pe PHEV, a continuat să crească și a atins un nivel fără precedent la nivel global, în primele opt luni ale anului.
O analiză făcută de Ray Dalio, fondatorul celui mai mare fond speculativ din lume, Bridgewater, arată care vor fi țările cu cele mai mari creșteri de PIB în următorii 10 ani. Rusia s-ar afla printre ele.
România este unul din cele 2 state membre UE în care prețul carburanților s-a majorat în ultimul an, în celelalte state fiind înregistrate scăderi, în medie cu 6,1%, în perioada august 2023-august 2024, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Explicația: politica fiscală agresivă a Guvernului, care a operat două creșteri de accize, pe 1 ianuarie și pe 1 iulie, majorări care au condus la o creștere a prețurilor cu peste 10%.
România are cea mai mare rată de locuințe aflate în proprietate personală din Europa. Românii preferă să cumpere în loc să stea în chirie, deoarece consideră banii ca fiind investiți. Dacă stau în chirie, consideră banii dați ca pierduți. Și prețurile mai mici decât în regiune par însă să încurajeze achiziția.
Vânzările de hrană pentru animale de companie din România vor ajunge în acest an la peste 5,54 miliarde de lei (peste 1,1 miliarde de euro), în creștere cu 9,7% comparativ cu anul trecut, potrivit estimărilor din raportul „Pet Care in România”, realizat de compania de cercetare a pieței Euromonitor International.
Investițiile străine directe (ISD) în sectorul imobiliar și al construcțiilor din România au crescut anul trecut cu 2,1 miliarde de euro, acesta concentrând a doua cea mai mare pondere în soldul total al ISD de la finalul 2023, respectiv 17,5%, relevă datele Băncii Naționale a României.
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a confirmat că produsul intern brut al țării va scădea pentru al doilea an consecutiv și a pus slăbiciunea tot mai accentuată a economiei pe seama „eșecurilor din ultimele decenii”, informează Politico.