Producția de carne de porc din Uniunea Europeană va fi cea mai scăzută din ultimii 15 ani. Oferta de porci ar putea deveni ușor mai restrânsă în a doua jumătate a acestui an. Inamicul deja tradițional, pesta porcină africană (PPA), își face, de asemenea, efectul. În Europa, Serbia a raportat cele mai multe focare la porcii domestici, cu 261 de cazuri, urmată de România (164) și Ucraina (62).
Cea mai mare economie europeană a evoluat peste așteptări în trimestrul al treilea și a evitat un al doilea trimestru consecutiv de contracție și recesiunea tehnică. Pe de altă parte, analiștii avertizează că Germania rămâne prinsă în stagnare economică. Și la nivelul zonei euro creșterea a accelerat peste așteptări.
România, Bulgaria și Grecia au solicitat Executivului de la Bruxelles mai multe măsuri destinate eliminării ″segregării″ piețelor de energie din Europa de Est, unde prețurile angro de profil au fost constant mai mari decât în Vest în ultimele luni
Puterea instalată a sistemelor de stocare a curentului electric din sistemul energetic național al României a ajuns la 82,4 MW, fiind de 5 ori mai mare decât cea de la jumătatea anului, de 16,2 MW.
România a fost în cel de-al doilea trimestrul al acestui an cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană pentru prima dată în istoria blocului comunitar, ca urmare a faptului că producția internă s-a majorat cu 1% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce cea a fostului lider, Olanda, s-a redus cu nu mai puțin de 17% în același interval. Principala companie responsabilă pentru creșterea producției interne a fost cea controlată de statul român, Romgaz.
Datele par a contrazice calculele făcute de Oxford Institute for Energy Studies.
Cea de-a 14-a ediție a Black Friday va aduce încasări istorice pentru retailerii din România, de peste jumătate de miliard de euro, însă și o scădere semnificativă a numărului de produse vândute față de anii trecuți, relevă prognoza experților. Pare un paradox, însă este un efect direct al inflației – avem cea mai mare creștere a prețurilor din UE.
În 2024, puterea de cumpărare a europenilor a atins o medie de 18.768 de euro per capita.
Umplerea depozitelor autohtone de gaze cu 2 săptămâni înaintea datei la care acestea au depășit pragul de 100% anul trecut a redus presiunea pe prețul acestora, în prezent gazele cu furnizare în trimestrul întâi al anului viitor tranzacționându-se pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) la cotații cu peste o pătrime sub cele din urmă cu un an.
Forma finală a planului fiscal pe 7 ani al României, pe care Guvernul îl trimite la Bruxelles, include promisiuni de noi scheme de ajutoare de stat pentru industrie, cu bugete însumate ce ar urma să depășească 2 miliarde de euro.