Lipsa de angajați este un fenomen resimțit în numeroase domenii în România, înclusiv în comerț, unde salariile nu sunt foarte mari. Atragerea forței de muncă devine un demers tot mai greu, în condițiile în care ar trebui lucrat și în weekend, dar și în zilele „punte” de sărbători, când bugetarii, de exemplu, au mini-vacanțe chiar și de până la 5 zile, relevă o analiză Termene.ro.
Piețele europene de gaze și energie electrică s-au stabilizat în trimestrul II 2024 față de aceeași perioadă din 2023. Rapoartele UE arată totodată că sursele regenerabile au ajuns la niveluri record, cu o pondere de 52% în producția de energie electrică.
În România erau la 31 iulie un număr de 13.538 structuri de primire turistică, în creștere de la 12.697 la data de 31 iulie 2023, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS). Din total, cele mai numeroase erau apartamentele și camere de închiriat, 4.411, pensiunile agroturistice (3.578) și hotelurile (1.638). Din totalul hotelurilor, 81,6% erau clasificate cu 3 și 4 stele.
Republica Moldova, al cărei sistem de transport este operat de Vestmoldtransgaz, filială a Transgaz, importă miercuri un volum record de gaze din România, de aproximativ 40 GWh, reprezentând aproximativ 16% din producția curentă zilnică a companiilor autohtone. Cantitatea importată miercuri este mai mare cu cu 7 GWh sau cu o cincime peste precedentul record anunțat de Profit.ro, de 33 GWh, înregistrat sâmbătă.
Piața imobiliară a crescut cu 10% în T3 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, ca urmare a impactului inflației și interesului sporit al românilor pentru investiții imobiliare.
Românii consumă tot mai multă carne de pui, datorită prețului mult mai mic decât cel al cărnii de porc, potrivit datelor statistice prezentate de crescătorii de păsări.
Sectorul construcțiilor din România a atins niveluri record în 2023 și 2024, susținut de o cerere privată puternică pentru anumite segmente imobiliare și de o creștere semnificativă a investițiilor publice, de la proiecte majore de infrastructură până la spitale, finanțate prin fonduri naționale și europene.
Industria ciocolatei are la acest moment o criză fără precedent, după ce mulți ani costul și oferta de cacao au fost stabile, făcând anterior din ciocolată un lux accesibil pentru consumatorii din întreaga lume.
Vânzările în retail, la valoarea curentă, de vinuri/șampanie și băuturi spirtoase fine vor crește în România cu 1% în 2024, până la 496 de milioane de lei, potrivit raportului „Fine Wines/Champagne and Spirits in Romania”, realizat de compania de cercetare a pieței Euromonitor International.
Europa trece printr-o perioadă prelungită de declin al vânzărilor de automobile, o parte bună a clienților preferând să amâne decizia de cumpărare. În acest context, este surprinzătoare revenirea vânzărilor de mașini electrice pe multe dintre piețe, inclusiv în Germania. Din păcate, România este lider al țărilor în care vânzările de electrice s-au prăbușit pur și simplu, cu peste 50% în septembrie.