RBL cere Guvernului să rescrie Legea care impune tuturor firmelor „analiză de risc la securitatea fizică”. Antreprenor: A fost introdusă de Oprea pentru polițiști care ies la pensie

RBL cere Guvernului să rescrie Legea care impune tuturor firmelor „analiză de risc la securitatea fizică”. Antreprenor:  A fost introdusă de Oprea pentru polițiști care ies la pensie
scris 27 iun 2017

Guvernul trebuie să amâne, din nou, obligativitatea impusă prin lege firmelor, instituțiilor publice și ONG-urilor înființate înainte de 2012 de a efectua, contra cost, o analiză de risc la securitatea fizică, prin care este evaluat riscul la evenimente cum ar fi tâlhărie sau atac armat, deoarece, în caz contrar, ar fi afectate aproape 1 milion de firme, atenționează organizația Romanian Business Leaders. Costul la nivelul fiecărei firme pentru o astfel de analiză este de minimum 100 de euro, la care se adaugă cheltuielile ulterioare pentru contract cu o firmă de pază și camere video. 

Totodată, Legea trebuie rescrisă pentru a viza doar firmele cu risc ridicat, au spus antreprenorii. Aceștia afirmă că legislația respectivă a fost introdusă în urmă cu mai mulți ani de către fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, "cu dedicație pentru polițiștii care ies la pensie".

Urmărește-ne și pe Google News

Ultimul termen stabilit pentru aplicarea acestei obligații, amânată în timp de mai multe ori, este luna iulie a acestui an. La nivelul autorităților a fost deja redactat un proiect care amână termenul cu încă un an, până în iulie 2018.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

 

Romanian Business Leaders, formată din 170 de antreprenori și executivi români, solicită atât amânarea, din nou, a termenului, cât și rescrierea Legii, astfel încât să nu mai fie aplicabilă, ca în prezent, tuturor celor circa 500.000 de entități juridice înființate în intervalul 2012-2016 și, de la 1 iulie, celor 970.000 de firme înființate înainte de 2012, ci să fie aplicată doar pentru firmele care activează în zone cu risc mai ridicat și demonstrate statistic, urmând ca restul companiilor să decidă singure dacă au nevoie de o astfel de analiză de risc.

"Înseamnă cam 1,5 milioane de sedii, fără să discutăm despre punctele de lucru. Probabil ajungem la aproximativ 2 milioane de sedii care trebuie evaluate. Există circa 1.500 de evaluatori la risc (...) Prevederea a fost prorogată de mai multe ori pentru companiile înființate înainte de 2012. Pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne este un act pentru o nouă prorogare, pentru iulie 2018, motivul fiind că nu există suficienți evaluatori", arată Dragoș Anastasiu, antreprenor, membru al RBL și director general Eurolines - o companie cu acoperire națională și 700 angajați.

Potrivit RBL, Guvernul ar urma să proroge săptămâna aceasta cu un an, până în iulie 2018, intrarea în vigoare a obligației ca toate organizațiile înmatriculate ca persoane juridice – companii, ONG-uri, instituții publice – să plătească servicii de analiză de risc de securitate fizică, indiferent de mărime și de specificul activității.

"Vorbim de aproape 1 milion de noi analize de risc obligatorii – o piață de peste 100 de milioane de euro, care ar fi creată artificial, fără nuanțe și de care ar beneficia peste 1.500 de evaluatori”, potrivit RBL.

Dreptate în turism după informațiile Profit.ro: Mii de firme trec din vară de la impozit specific la microîntreprindere CITEȘTE ȘI Dreptate în turism după informațiile Profit.ro: Mii de firme trec din vară de la impozit specific la microîntreprindere

Tariful unei analize de risc, care trebuie efectuată la fiecare 3 ani, pornește de la 100 de euro. Analizele trebuie refăcute în caz de incident de securitate sau atunci când apar modificări ale caracteristicilor arhitecturale, funcționale sau ale obiectului de activitate ale unității în cauză.

"Înseamnă cam 1,5 milioane de sedii, fără să discutăm despre punctele de lucru. Probabil ajungem la aproximativ 2 milioane de sedii care trebuie evaluate. Exista circa 1.500 de evaluatori la risc. (...) Problema nu este costul evaluării la risc, ci planul de măsuri, care prevede cel puțin un buton de panică, contract cu o companie de pază și camere de luat vederi. Statul ar trebui să se implice minimal și să atragă atenția că este o problemă. Statul poate să facă cam ce dorește la entități de stat, dar cu atenție că sunt tot banii noștrii. Unitățile unde riscul este ridicat ar putea fi supuse acestei legislații, dar restul nu", a afirmat Dragoș Anastasiu.

Potrivit acestuia, piața analizei de risc împreună cu planul de măsuri, de luat în urma analizei, ar fi estimată la peste 400 de milioane de euro.

Antreprenorii afirmă că legea trebuie modificată, întrucât nu face distincție între entitățile juridice unde riscul este redus și cele cu risc ridicat.

"Este o măsură care există doar în România, introdusă în urmă cu mai mulți ani de Gabriel Oprea pentru un număr de polițiști care ies la pensie (...) Nu vedem niciun sens pentru care o firmă de contabilitate sau un ONG trebuie să aibă un plan de pază. Să păzească ce? Este simplu să ne uităm la ce se întâmplă în țări mai avansate, ca Austria sau Olanda, să vedem căror firme li se aplică (...) Ne uităm în ultimii 10 ani unde au avut loc tâlhării. Vedem că cele mai multe au loc în mijloace de transport în comun. Acolo sunt problemele", a afirmat Dragoș Roșca, președintele Consiliului Director al RBL și CEO Delta Asset Invest.

Obligativitatea analizei de risc este prevăzută de o Lege votată în urmă cu 14 ani, dar a început să fie aplicată parțial abia din 2012. Inițial, termenul stabilit pentru efectuarea analizelor de risc a fost de 18 luni, până în decembrie 2013, însă ulterior a fost prorogat de mai multe ori, cel mai recent pentru 30 iunie 2017.

Ministerul Afacerilor Interne a pregătit un proiect de hotărîre de guvern pentru o nouă prorogare, până la 1 iulie 2018, însă aceasta trebuie adoptată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial până la 30 iunie.

viewscnt
Afla mai multe despre
rbl
analiza de risc
firme