LEGE Scutire de impozit extinsă pentru proprietarii care renovează fațadele clădirilor monument istoric

LEGE Scutire de impozit extinsă pentru proprietarii care renovează fațadele clădirilor monument istoric
scris 19 iun 2024

Proprietarii care renovează clădirile clasate ca monumente istorice pe propria cheltuială vor beneficia de scutire de impozit pe imobil inclusiv pe durata lucărilor de renovare, prevede un proiect de lege promulgat de șeful statului. Noua facilitate se va aplica de la 1 ianuarie 2025.   

De ce este important: Codul fiscal prevede în prezent că sunt scutite de impozit/taxă pe clădiri pentru imobilele clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, care au fațada stradală și/sau principală renovată sau reabilitată, cu excepția încăperilor care sunt folosite pentru activități economice.

Urmărește-ne și pe Google News
DECIZIE Semnătura electronică, reglementată printr-o nouă lege. Limitele pentru certificatele de semnătură, inclusiv la buletinul electronic. Condiții pentru prestatorii de servicii CITEȘTE ȘI DECIZIE Semnătura electronică, reglementată printr-o nouă lege. Limitele pentru certificatele de semnătură, inclusiv la buletinul electronic. Condiții pentru prestatorii de servicii
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Noua lege, iniițiată de liberali, fusese adoptată luna trecută de către Parlament și prevedea inițial scutirea de impozit, pe perioada realizării lucrărilor de renovare şi timp de 5 ani de la recepţia lucrărilor, inclusiv pentru încăperile în care se desfășoară activități economice.

”Numărul relativ restrâns de monumente istorice care au fost reabilitate în ultimii ani a fost determinat de costurile foarte ridicate pe care le presupune realizarea unor asemenea lucrări: un grad deosebit de ridicat de expertiză pentru resursa umană angrenată (arhitecţi, ingineri constructori, restauratori etc), costul foarte ridicat al materialelor de construcţii compatibile, pentru a nu afecta calitatea arhitectonică deosebită şi pentru a conserva caracteristicile unice”, explică inițiatorii, deputați și senatori liberali.

Aceștia adaugă că în condiţiile în care bugetele administraţiilor publice locale nu pot susţine ample proiecte de reabilitare a monumentelor istorice, crearea unor facilităţi fiscale pentru proprietarii clădirilor clasate ca monumente istorice ar putea constitui un stimul suplimentar pentru restaurarea/consolidarea/reabilitarea acestora de către deţinătorii lor.

Prin urmare, în scopul încurajării realizării cât mai rapide a lucrărilor de renovare/reabilitare a monumentelor istorice, proiectul de lege prevedea inițial completarea Codului fiscal cu scutirea de impozit/taxă pe clădiri clasate ca monumente istorice care încă nu au faţada stradală şi/sau principală renovată sau reabilitată, scutirea operând și pe perioada realizării lucrărilor de renovare sau reabilitare, dar şi pentru o perioadă de 5 ani de la recepţia lucrărilor.

Față de forma actuală a legii, prin completarea propusă reieșea că scutirea s-ar fi aplicat inclusiv pentru încăperile folosite pentru activități economice, dar exclusiv pe durata lucrărilor de renovare sau reabilitare şi pentru o perioadă de 5 ani de la recepţia lucrărilor. Așadar, după cei 5 ani de la recepția lucrărilor, scutirea de impozit nu s-ar mai fi aplicat încăperilor respective.

Ciprian Ciucu: Ce e aia mafie imobiliară? Nu orice magherniță este patrimoniu cultural și istoric CITEȘTE ȘI Ciprian Ciucu: Ce e aia mafie imobiliară? Nu orice magherniță este patrimoniu cultural și istoric

Proiectul a fost adoptat în.mod tacit de senatori, astfel că a ajuns fără modificări la deputați, care au decis să elimine complet scutirea de impozit pentru încăperile în care au loc activități economice.

Ca urmare, scutirea de impozit/taxă pe imobil se va aplica și pentru: ”clădirile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, care nu au fațada stradală și/sau principală renovată sau reabilitată conform prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru perioada realizării lucrărilor de renovare sau reabilitare, începând cu data autorizației de construcție și până la data procesului-verbal de recepție finală privind lucrările efectuate”.

viewscnt
Afla mai multe despre
cladire
monument
istoric
renovare
scutire
impozit
facilitate
fiscal
proiect