EXCLUSIV Vor fi scutiți de CASS pentru dividende cei care au alte venituri, dar salariații vor achita contribuții fără plafon

EXCLUSIV Vor fi scutiți de CASS pentru dividende cei care au alte venituri, dar salariații vor achita contribuții fără plafon
scris 6 ian 2017

Salariații vor datora contribuțiile de pensie și de sănătate la tot venitul realizat, actualul plafon maxim, echivalent cu 5 salarii medii brute, fiind eliminat. Pe de altă parte, salariații, PFA și pensionarii care au și venituri din dividende, dobânzi vor fi scutiți de CASS pentru acestea, potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal, obținut de Profit.ro.

Premierul Sorin Grindeanu confirmă, arătând că eliminarea plafonului CASS afectează circa 36.000 de persoane cu salarii peste această limită, dar asigură astfel bani inclusiv pentru creșterea salariilor altor bugetari, precum actorii.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentat aici, documentul a fost publicat pe Profit Insider

Principalele noutăți sunt:

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
  • reintroducerea scutirii de CASS pentru cei care au venituri din dividende, dobânzi concomitent cu salarii, pensii, venituri din cedarea folosinței bunurilor (chirii, arendă) sau PFA
  • eliminarea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru salariați la plata contribuțiilor, atât CAS, cât și CASS

Precizare Dintr-o regretabilă eroare, inițial, in articol a fost publicată informația potrivit căreia se va elimina CASS pentru chirii, drepturi de autor dacă există alte venituri. Corect este: CASS este eliminată pentru venituri din investiții (dividende, dobânzi) dacă există concomitent venituri din cedarea folosinței bunurilor, salarii, activități independente, pensii, venituri din asocierea cu o persoană juridică sau venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură. 

Astfel, este reintrodusă scutirea de CASS pentru persoanele care realizează venituri din investiții (dividende, dobânzi) și/sau din alte surse pentru aceste venituri dacă în cursul anului fiscal realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activități independente, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din asocierea cu o persoană juridică sau venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură. 

De la 1 ianuarie 2017, conform Codului fiscal – Legea 227/2015, scutirea era eliminată, ceea ce însemna că salariații, pensionarii, PFA urmau să achite CASS pentru dividende, dobânzi și alte surse.

EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Angajatorii vor risca închisoarea pentru remunerarea salariaților sub salariul minim numai în anumite condiții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Angajatorii vor risca închisoarea pentru remunerarea salariaților sub salariul minim numai în anumite condiții

În ceea ce îi privește pe salariați, în prezent, baza lunară de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale, este plafonată la nivelul valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut, pe fiecare loc de realizare a venitului.    

Acest plafon dispare, conform proiectului, motivarea fiind: eliminarea inechităților privind plata contribuțiilor în procente egale, pentru toți salariații din România, prin renunțarea la actualele plafoane privind contribuțiile de asigurări sociale și contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate, astfel încât toți cetățenii să aibă oportunități egale în societate.

UPDATE ora 15.00. Premierul Sorin Grindeanu a confirmat informația, declarând: ''este vorba de eliminarea plafonului CASS pentru cei cu salarii de peste cinci ori salariul mediu, aici avem undeva în jur de 36.000 de beneficiari. Veniturile cresc cu 500 de milioane lei, care ar acoperi eliminarea CASS pentru veniturile din investiții și alte activități și, de asemenea, creșterea salariilor pentru sectorul de cultură. De asemenea, un plus pe venituri de 1,4 miliarde prin eliminarea plafonului CAS pentru cei cu salarii de cinci ori mai mari, care ar acoperi creșterea pensiei minime de la 400 la 520 lei de la 1 martie, transportul gratuit CFR pentru toți studenții și mai mult decât dublarea burselor, de la 83 la 201 lei. 1,4 miliarde cu plus pe venituri. Creșterea salariului minim, de asemenea, de la 1 februarie, de la 1250 lei la 1450 de lei, înseamnă un plus ca venituri de un miliard, care ar acoperi 70% din costurile generate de creșterea punctului de pensie de la 1 iulie la 1.000 de lei''.

UPDATE ora 16.45 Informația a fost confirmată și de Ministerul Finanțelor, care a prezentat proiectul redactat în acest sens.

Modificările vizează:

  • Eliminarea plafonului reprezentând  valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut, aferent bazei lunare de calcul  a contribuțiilor de asigurări sociale (CAS), în cazul persoanelor care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor.
  • Eliminarea plafonului maxim al bazei lunare de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), reprezentând contravaloarea a 5 câștiguri salariale medii brute, prevăzut în cazul veniturilor din salarii și asimilate salariilor,  investiții și  din alte surse. Astfel, contribuția de asigurări sociale de sănătate se datorează asupra venitului realizat.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
cass
chirii
drepturi de autor
dividende
salariați
dobânzi
cas
contributii la tot venitul
pfa